Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

M de Minuty iz 2020. spada među gastronomski iznimno zanimljive provansalske rosee

Chateau Minuty danas je i u Hrvatskoj jedan od sinonima za provansalski rose, skupa s Miravalom, Whispering Angelom i nešto staromodnije stiliziranim vinima Domaines Ott.

Minuty je obiteljska tvrtka osnovana prije više od osamdeset godina, koja posjeduje oko 180  hektara vinograda iznad Saint Tropeza, u samom srcu Provanse.

Minuty je bio jedna od prvih vinarija koje su definirale moderni stil provansalskog rosea; taj stil obilježavaju blijeda boja, naglašena svježina i suhoća. Moderni stil provansalskog rosea doslovno je poharao svjetska tržišta. Samo u Sjedinjenim Državama prodaja francuskih rosea prije pandemije rasla je skoro dvoznamenkastim godišnjim tempom, da bi se 2019. godine zaustavila na oko 225 milijuna buteljki.

Zanimljivo je, međutim, da se rose fantastično prodaje i u Francuskoj: prema podacima objavljenim prije nekoliko godina u Wine Economistu, čak trideset posto ukupne prodaje vina u Francuskoj otpadalo je na rose. Fenomen rasta prodaje modernih rosea Hrvatsku je zahvatio prije tri ili četiri godine: uz sve više domaćih vina koja su sada provansalski stilizirana, na našem tržištu jako se dobro prodaju i skoro svi najpopularniji francuski rosei.

Jedan od razloga za stalni rast potražnje za provansalskim roseima jest i činjenica da oni nisu samo ljetna lifestyle vina. Naravno, provansalski rosei promoviraju se kao vina za plaže, bazene, barove, ispijanje s prijateljima u tople ljetne večeri, i tako dalje. Ali, kao što pokazuju dva nova Minutyja koje smo probali ovih dana, provansalski rosei mogu imati i stvarnu gastronomsku vrijednost.

M de Minuty iz 2020. lako prepoznatljiv po klasičnoj provansalskoj boci, onoj visokoj s ispupčenjem, baziran je na grenacheu s dodatkom cinsaulta i syraha. On je blijed, svjež, suh, voćan i lakopitak. Međutim, nova berba M de Minutya puna je toplih aroma crvenog ljetnog voća što ga zapravo čini jako podesnim ne samo za ljetne salate,sirove kozice, laganiji sushi ili pečenu piletinu, nego i za pizzu i konkretniji roštilj.

Posebno je interesantno da M de Minuty jako dobro hladi ljute okuse curryja, osobito tajlandskog, jer se fino slaže s lemongrassom, korijanderom i kokosovim mlijekom. M de Minuty iz 2020. vedro je, optimistično, osvježavajuće vino sa supstancom, koja ga čini doslovno višenamjenskim: može funkcionirati u kafićima, barovima, klubovima, kao i u restoranima.

Minuty Prestige blijedom bojom prilično sliči M de Minutyju, ali je riječ o vinu drukčijeg karaktera, čemu svakako pridonosi i tibouren, neobična, aromatična crna sorta koja je u Provansu stigla iz Grčke, a navodno potječe s Bliskog istoka. Minutyjev Prestige Rose vino je s jakima aromama citrusa, garriguea i cvijeća, s osjećajem snažnijeg tijela od M-a, i dosta mineralnosti, što ga čini podesnim za školjke, specifične bijele ribe poput trilje, možda čak i za botarge i ježince.

Vina Chateau Minutyja u Hrvatsku uvozi Pago Croatia.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.