Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tonino Picula počinio je ozbiljnu pogrešku u borbi za zaštitu prošeka

SDP ov zastupnik u Europskom parlamentu, bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula uputio je europskom povjereniku za poljoprivredu pismo o hrvatskom prošeku. Picula u pismu tvrdi kako lobi talijanske vinske industrije pokušava spriječiti zaštitu izvornosti našeg prošeka, zbog imena koje asocira na talijanski prosecco.

Riječ je o tome da skupina talijanskih političara na čelu s guvernerom regije Veneto, gdje se prosecco proizvodi, zahtijeva da se Hrvstskoj ne dopusti zaštita imena prošek. Taj je zahtjev potpuno iracionalan ne samo zato što su prosecco i prošek dva potpuno različita vina, nego i zato što ne mogu biti tržišni konkurenti.

Godišnje se, naime, proizvede više od 400 milijuna boca prosecca, dok ukupna proizvodnja prošeka ne dostiže ni 400 tisuća boca. Zbog toga ovakav postupak talijanskih političara možemo nazvati politikantsko hegemonističkim: oni zapravo ne žele obraniti prosecco, jer ga nemaju od čega braniti, neko žele naškoditi hrvatskim vinarima.

U pismu Picula ispravno objašnjava kako je riječ u dva sasvim različita tipa vina: prošek je mirno desertno vino, a prosecco pjenušavo vino. Međutim, u opisu proizvodnje prosecca gospodin Picula napisao je kako se pjenušavost prosecca postiže dodavanjen CO2, što je uglavnom posve netočno.

Naime, prosecco se proizvodi charmat (tankovskom) metodom u kojoj do drugog vrenja i nastsnka  mjehurića i CO2 dolazi u posebnim tankovima, a ne u buteljama kao pri proizvodnji pjenušaca tradicionalnom (šampanjskom) metodom. Prosecco je, dakle, prirodno pjenušavo vino, kojem se ne dodaje CO2. Bilo bi dobro da je gospodin Picula u svojoj opravdanoj borbi za zaštitu hrvatskog prošeka, naučio što je talijanski prosecco, umjesto da europskom povjereniku za poljoprivredu pošalje pismo s netočnim podacima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.