Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPARKLING U kina stiže raskošni dokumentarac o šampanjcu, s najvećim zvijezdama industrije

sparkling

U petak 25. lipnja u britanska kina stigao je Sparkling, dokumentarac o šampanjcu neobičnog formata. Sparkling je istodobno dopadljivi vodič kroz medijski nikad dovoljno otvoren  svijet proizvodnje šampanjca, i Who’s Who šampanjske industrije.

Irski producent Frank Mannion vodi gledatelje kroz film radosno ispijajući litre najboljih šampanjaca. Sparkling ne problematizira gotovo ništa, osim možda budućnosti britanske industrije pjenušaca u kontekstu Brexita, ispoliran je i relativno površan. No, gotovo nikad na jednom mjestu dosad nismo mogli vidjeti toliko šampanjskih protagonista. Mannion razgovara s Vitalie Taittinger, Brunom Paillardom,  Jean-Baptisteom Lécaillonom (Cristal / Louis Roederer), Ozom Clarkeom, Nicholasom Soamesom, unukom Winstona Churchila, navjećeg prijatelja kuće Pol Roger i mnogim drugima. Dio filma posvećen  je nastanku Fleur de Miravala, novog rose šampanjca Brada Pitta i Armand de Brignacovom Ace of Spades, ikonografskom klupskom šampanjcu u vlasništvu Jay-Z-a i LVMH-a.

Mannion, koji je Sparkling producirao s Oxanom Popkovom, za Decanter je izjavio da mu je polazište bila fascinacija životom Doma Pérignona, benediktinskog redovnika kojega se, više ili manje ispravno, smatra utemeljiteljem proizvodnje šampanjaca. 

Mannion naglašava kako je posebno pazio da ne dopusti da francusko-britanska rasprava o tome tko je stvarno izumio šampanjac dominira filmom. Ta tema ipak nije preskočena. Britanski glumac Stephen Fry u filmu istražuje britansko porijeklo proizvodnje šampanjaca i kaže kako se pojav pjenušavo vino spominje u komediji Georgea Etheregea Man of Mode iz 1676. godine.

Sparkling je, naravno i posveta ženama koje su odigrale presudnu ulogu u razvoju industrije šampanjaca, ponajprije Lily Bollinger i Barbe-Nicole Ponsardin poznatijoj kao Veuve Cliquot. Mannion se bavi i prvim uspješnim marketingom šampanjca u 19. stoljeću, kada je Charles-Camille Heidsieck, utemeljitelj šampanjerije Charles Heidsieck, postavio jedno od temeljnih pravila vinske industrije: svaki vinar koji želi uspješno prodavati, mora osobno stajati iza svojih vina i sam ih prezentirati. Heidsieck je to dokazao u Americi, gradeći cijeli životni stil oko šampanjca, što mu je donijelo nadimak Champagne Charlie, a šampanjac pozicioniralo u zasebnu kategoriju vina, kao simbol uživanja, stila i slavljenja života. Od Champagne Charlieja do product placementa u Bondovim filmovima (Bollinger) ili na Wimbledonu (Lanson) šampanjac je prošao dug put koji zadnjih godina donosi fenomenalne rezultate.  

Sparkling će 13. kolovoza biti premijerno prikazan u američkim kinima, nakon filmskog festivala u Cannesu stiže u Francusku, a zatim u globalnu distribuciju. Producenti kažu da trenutno pregovaraju i s nekoliko streaming servisa. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.