Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stiglo ingeniozno Biotrem razgradivo posuđe – koje možete pojesti

biotrem-g1

Street food, ljetni festivali, izleti, koncerti, eventi…kad pričamo o jedenju na otvorenom, razgradivo posuđe postalo je uobičajeno kao burgeri i hot dogovi. Gotovo cijeli Advent, većina ljetnih festivala i sve više lokala s uličnom hranom trajno su prešli na papirnato posuđe.

Otkad je Europska unija najavila zabranu jednokratnog plastičnog posuđa, tržište razgradivih tanjura i čaša je eksplodiralo. Promjena u svijesti kupaca također značajno potiče ove promejen. Ali to što tanjur nakon jela mirne duše bacite u vatru ili koš za papir, ne znači da ste zaista učinili nešto dobro za okoliš. Način proizvodnje jednokratnog razgradivog posuđa presudno utječe na njegovu ekološku prihvatljivost. Tu su i pitanja zbrinjavanja otpada, transporta i njihova utjecaja na okoliš. Poljska kompanija Biotrem, čije proizvode u Hrvatsku uvozi zagrebačka tvrtka Unitrg, prilično je radikalno pristupila ovom problemu. 

Njihova je ideja bila kreirati proizvod koji će u jednome riješiti sva pitanja vezana uz korištenje jednokratnog posuđa. Vlasnik Biotrema Jerzy Wysocki izumio je tanjure i zdjelice koji ne samo da se potpuno razgrađuju u roku od 30 dana (plastičnim tanjurima treba 500-tinjak godina), već ih možete pojesti skupa s hranom koju dobijete na njima. Wysocki je Biotrem posuđe,  naime, napravio od pšeničnih mekinja. Kako se sjetio mekinja? Čovjek dolazi iz stare poljske mlinarske obitelji. Njegovi su više od sto godina vlasnici mlinova u Giżycku i Zambrówu.

biotrem-5

Kao nusproizvod prerade pšenice, mekinje čine oko trećine težine žitarica. Korištenjem mekinja za izradu posuđa, Wysocki želi smanjiti i količinu otpada u proizvodnji pšenice. Wysockom je trebalo pet godina da od prototipa prvih tanjura od mekinja stvori Biotrem. I morao je skupiti pet milijuna eura investicija.

Ali njegova ingeniozna ideja, srećom, pokazala se dovoljno inspirativnom i investitorima i institucijama. Jestive tanjure i pribor za jelo već smo viđali, ali uglavnom kao dekorativne gimmicke. Biotrem se ovim konceptom bavi kao sistemskim rješenjem na tržištu koje nakon pandemije pokazuje nevjerojatan potencijal.

biotrem

U lockdownu je promet hranom iz dostave višestruko narastao i navike su se zadržale, a nakon lockdeowna ljudi samo žele biti vani, družiti se i jesti na otvorenom. Potražnja za ovom vrstom posuđa bit će vjerojatno i veća od ponude. Biotremovo jestivo posuđe koristi se za toplu i hladnu hranu. Trenutno ga testiraju i na velikim prometima, u poljskoj IKEA-i.

Skladišteno u prikladnim uvjetima, posuđe i pribor za jelo mogu trajati otprilike tri godine. Biotrem je, uz glasnu podršku ekoloških udruga i EU fondova, najavio da će se razvijati u dvije faze. 

U prvoj fazi eksperimentirat će s dijelovima kukuruza, mrkve i morskih algi koji se inače bacaju, a u drugoj fazi testirat će nove materijale u proizvodnji kako bi se osigurali stalni razvoj i ekološka prihvatljivost. Trenutno posuđe od pšeničnih mekinja testiraju i u poljskoj IKEA-i. 

biotrem-izumitelj
Jerzy Wysocki

Vrijednost ovog tržišta procjenjuje se na oko 12 milijardi eura, ali potencijal je puno veći. Prema nekim procjenama, dvostruko veći i to bi se trebalo vidjeti za desetak godina. Sa svojom jedinstvenom tehnologijom, Biotrem je izvrsno pozicioniran. Prema podacima koje su objavili, trenutno se u svijetu godišnje proizvede oko 167 milijuna tona pšeničnih mekinja. Od toga bi se moglo proizvesti oko 1,6 bilijuna komada biorazgradivog posuđa, što bi značilo da bi se gotovo sva svjetska potražnja mogla zadovoljiti ovim inovativnim rješenjem.

“Zahvaljujući našoj tehnologiji, u principu bismo problem plastičnog otpada mogli riješiti praktički preko noći ”, tvrdi direktorica Biotrema Małgorzata Then. Biotrem se trenutno prodaje u više od 40 zemalja u svijetu, glavni pogoni nalaze se u Zambrówu, ali u planu su nove tvornice u Americi, Aziji i Australiji. Tvrtka trenutno pregovara s nizom velikih mlinova kako bi osigurala pristup otpadnim proizvodima koji se koriste kao sirovina za njihovo posuđe. 

biotrem-posudje

Biotrem se odnedavno prodaje i u Hrvatskoj, na Unitrgovu web shopu i u veleprodaji. U ponudi su tanjuri, ovalne i okrugle zdjele i pribor za jelo napravljeni od GMO free mekinja, koji podnose temperature do 180 stupnjeva, dakle u tanjurima možete peći i kolače. Odlučite li ih pojesti, pogodni su i za vegane, a na 100 grama sadrže oko 190 kalorija na 100 grama, 15 grama proteina, 19 grama ugljikohidrata i puni su zdravih vlakana.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.