Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pistacije su svjetski slastičarski hit. Sicilijanska Crema Pistacchio pokazuje zašto je to tako

crema-pistacije

Macarons se zelene bojom pistacija; Lindt proizvodi čokoladu s punjenjem od pistacija; sladoledi od pistacija koji postoje već desetljećima danas su među najpopularnijima na tržištu, dok pistacije ulaze i u klasične recepture za deserte poput one za cheesecake.

U Europi, najviše se pistacija uzgaja u Italiji, uglavnom na Siciliji. A iz Sicilije doalzi slatka Crema Pistacchio renomiranog proizvođača Campo d’Oro.

Campo d’Oro tvrtka je koja više od trideset godina izrađuje tipične sicilijanske delikatese. Crema Pistacchio, koja se može kupiti u trgovinama Deliciiije, jedan je od njihovih međunarodno poznatijih proizvoda.

campo-d-oro-crema-pistacchio

Crema Pistacchio može se pohvaliti lijepom, intenzivno zelenom bojom, bogatom baršunasto maslačnom teksturom i snažnim, prilično čistim okusom pistacija, što je i normalno jer sadrži oko 25 posto sicilijanskih pistacija. Crema Pistacchio proizvodi se od pistacija iz mjesta Bronte.

Bronte je gradić blizu vulkana Etna, koji se smatra glavnim talijanskim središtem za uzgoj pistacija, pa tako pistacije iz Brontea nose oznaku zaštičenog porijekla (DOP) koja je istaknuta i na etiketi Creme Pistacchio.

Campo d’Oro predlaže da se ova krema koristi kao maslac: da je, dakle, namažete na kruh ili kroasanili na krišku panettonea. Ili da njome napunite palačinke. Ta je sugestija logična, budući da Crema Pistacchio donekle asocira na plemenitu, puno atraktivniju verziju maslaca od oraščića, s dugim orašastim završetkom i onim svijetlim, kompleksnim, herbalnim nijansama u okusu, specifičnim za vrhunske pistacije. Međutim, s obzirom na rastuću popularnost pistacija u svijetu slastica, predložili bismo da Cremu Pistacchio iskoristite i u sladoledima, ali i u cheesecakeu.

Kad je riječ o sladoledima, pomiješajte dviije do tri žličice Creme Pistacchio s kuglicom dobrog sladoleda od vanilije, koji će naglo propjevati novim okusom . Još je uzbudljivije kada sladoled od ljetnog voća, poput borovnica, malina ili jagoda, obogatite Cremom Pistacchio, jer ćete postići neodoljiv kontrast tekstura i okusa: okusi crvenog i crnog voća odlično se nadopunjuju s okusima orašastih plodova.

Kad se, pak, radi o cheesecakeu, uz malo truda dobit ćete inovativan, moderan, jarko zeleni cheesecake s drukčije deifiniranim i potpuno neodoljivim okusom.

Pistacije su definitivno in, a Crema Pistacchio daje nam priliku da se uvjerimo zašto cijeli svijet voli slatke pistacije. Evo recepta za zeleni cheesecake s Cremom Pistacchio

Cheesecake s pistacijama

cheesecake-pistacije

Za bazu kolača

  • 250 g mljevenih graham krekera poput McVittie’sa 
  • 40 g šećera
  • 120 g rastopljenog maslaca
  • žličica cimeta
  • malo soli

Za kremu

  • 800 g krem sira
  • malo šećera (Crema Pistacchio je dovoljno slatka)
  • 180 g (jedna staklenka) Creme Pistacchio
  • 100 g mljevenih pistacija
  • 4 jaja
  • 2 dl slatkog vrhnja

Postupak

1. Sameljite ili zdrobite graham krekere, pa ih pomiješajte sa šećerom, soli, cimetom i maslacem.

2. Rasporedite smjesu u kalup, s rubovima visokim oko dva i pol centimetra.

3. Pecite tijesto 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

4. U velikoj zdjeli mikserom tucite sir, šećer i Cremu Pistacchio dok ne postanu posve glatki. Umiješajte jaja, jedno po jedno. Dodajte mljevene pistacije, dobro promiješajte i na kraju ubacite slatko vrhnje, pa još malo istucite do željene konzistencije. Izlijte kremu u bazu od grahama, ali je nemojte prepuniti.

5. Zagrijte pećnicu na 165 stupnjeva

6. Stavite kalup s cheesecakeom u dublji protvan pa u protvan dodajte kipuću vodu. Pecite oko sat i pol na 165 stupnjeva.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.