Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tekka je uvela gunkan s ježincem: radi se o najradikalnijem i možda najboljem sushiju u Hrvatskoj

tekka-uni

Nigiri i gunkan nikad ne jedemo štapićima nego uvijek prstima. U tradicionalnim japanskim restoranima s Michelinovim zvjezdicama gost uglavnom nije u situaciji da za nigiri koristi štapiće, jer mu chef svojom rukom daje nigiiri  u ruku ili na mali tanjur. U Michelinovim japanskim restoranima nigiri se servira komad po komad, kako se napravi, a ne u setu.

Tekka još nije došla do razine individualnog posluživanja nigirija, ali je s par inovacija na jelovniku ponovno podigla ljestvicu kvalitete u hrvatskim japanskim restoranima. Danas oko dva u prepunoj smo Tekki ručali dva nigirija s masnom tunom, dva nigirija s jeguljom i dva gunkana s unijem.

Uni je ježinac. Masna tuna bila je uobičajeno briljantna. Jegulja (unagi) koja je kao i uni nova na Tekkinom meniju, također je bila izvrsna, ali nam se čini da je kuhinja blago promašila omjere. Dobili smo previše ribe i premalo riže, pa se nigiri počeo raspadati.

Gunkan s unijem bio je, međutim, savršen. Mnogi restorani u Hrvatskoj koriste ježinca, jednu od najslasnijih stvari koje uopće možete probati. No, skoro svi ga koriste u farmaceutskim količinama jer se boje reakcije gostiju na žestoki jodirani miris i okus narančastog ježinca.

Jedinu su iznimku predstavljali špageti s ježincem Rudolfa Štefana iz 2018. no Pelegrinijev nam je chef rekao da su se gosti često bunili zbog preintenzivnog okusa.

Gunkan u Tekki potpuno je beskompromisan . Riječ je o esenciji okusa i arome ježinca, koja vas suočava s golemom koncentracijom joda i s još većim užitkom, koji se teško može uspoređivati i s bilo kakvom konvencionalnom hranom. Gunkan s ježincem najradikalniji je i vjerojatno najbolji sushi u Hrvatskoj. Dosad su tu titulu dijelili Tekkin nigiri s masnom tunom i Matsunokijev nigiri s repovima svježih škampa. Ovaj je gunkan još ukusniji i veličanstveniji.

Nadamo se da će ježinac i jegulja trajno ostati na Tekkinom meniju. Uz gunkan s unijem pili smo Bolfanov Sauvignon iz 2019. koji je korektno pratio ovo fantastično jelo. No, bili bismo puno sretniji s nekim ozbiljnim, potpuno suhim GG rizlingom, vrhunskim grüner veltlinerom ili blanc de blancs šampanjcem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.