Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PIJU SOMMELIERI Ninoslav Dusper, bivši predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, kod kuće pije Roedererove šampanjce

sommelieri-dusper

U ovoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučuju će vina, otkrivaju osobne preferencije i s čitateljima dijele dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Ninoslav Dusper, utemeljitelj firme Vinotrade, začetnik moderne hrvatske trgovine vinima, posebno uvoza prestižnih svjetskih šampanjaca i vina. Obitelj Dusper dala je golemi doprinos otvaranju i razvoju vinske kulture u Hrvatskoj zadnjih 30 godina. Nino Dusper je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog sommelier kluba 

Telefonska zamolba daj napiši što piješ kod kuće, nije me nimalo uznemirila; kako sam bio na putu, mislio sam napisat ću to navečer za pet minuta u hotelu, prije večere u mom omiljenom Yacht clubu u Opatiji. Nije se desilo! Shvatio sam da doma nemam velik izbor vina (vinoteka nije daleko), ali da uvijek imam dovoljno dobar izbor za dnevno omiljena vina ali i iznenadne impulse i želje (i posjete prijatelja).

cheval-blanc

Također, shvatio sam da moj “cave de jour” ne pripremam/popunjavam planirano i svjesno već nekom valjda podsvjesnom rutinom. Tako, nije mi bilo druge nego pogledati što ja to držim doma. Dakle, našao sam dvije “grupe” vina. Jedno za ovu priliku nazivam zlatnom rezervom i sastoji se od selekcije od, u pravilu, samo po jedne boce: Baron de L’ 2018. (obvezno), J.Drouhin Marquise de Laguiche Montrachet 2016. (za probati u miru), Cheval blanc 1996. (trebala bi to biti poslastica kad naleti netko od prijatelja), Manso de Velasco-Torres Chile, loze stare više od 100 godina, CS (omiljeno kao i Gran Muralles.).

manso

Nemam trenutno doma niti jedan Pinot noir, čudim se sam sebi, hitno u vinoteku! Ali zato uvijek imam – da se desi greška, Sanda bi me odmah izbacila iz kuće – najmanje dvije boce šampanjca Louis Roederer brut premier, svježe-elegantni i odličan gastronomski nezamjenjivi non-vintage te jedan Delamotte blanc de blancs (fali mi rose,ali zato imamo tri boce rose prosecca).To je obvezni dio druge grupe vina,recimo kao kućni standard.

Već više od godinu dana obvezno imam doma po dvije ili tri boce bijelih Dušana i Marka Kristančiča, chardonnay+ sivi pinot (veliki napredak u bijelim vinima u posljednje tri godine. Tu je i boca Gewuerztraminera Elene Walch i dragog mi suhog Traminca Iločkih podruma (Lions vinograd). Zadnjih nekoliko mjeseci uvijek imam i Dingač Benmosche family 2017, ali i 2013. i 2015, ne samo iz nostalgičnih razloga prema otišlom prijatelju Bobu, nego mi se zaista i sviđa.

by-ott-rose

Vino koje u proljeće nikada ne propuštam, pa u stvari jedino na taj dio pazim su rosei. Nikako nisu samo zabavni nego na višim temperaturama i odlično i nenametljivo, rekao bih i novo-samorazumljivo, prate vrtne ručkove i roštilje. Uvijek je tu Torres Esmeralda i By Ott – Domaine Ott iz Provanse,a već više godina i hrvatski vinari su postigli lijepe rezultate pa je gotovo svaki tjedan na kušanju (i ne samo kušanju) ) i poneki hrvatski rose.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.