Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKI B2B TASTING ICE-Talijanski institut za vanjsku trgovinu organizira prvu smotru vina južnotalijanskih regija u Hrvatskoj

ICE_Banner_1180x250 (2)

U srijedu 16 lipnja po prvi puta u Hrvatskoj održat će se degustacija talijanskih vina i likera u organizaciji ICE-Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu. U zagrebačkom hotelu Westin, uz prisustvo talijanskog veleposlanika na svečanom otvorenju manifestacije, predstavit će se reprezentacija talijanskih vinara, s naglaskom na one iz južnih talijanskih regija. Svaki talijanski proizvođač predstavit će po tri etikete vina; vinari iz Apulije ponudit će 42 etikete, sa Sicilije 33, iz Kampanije 24, iz Kalabrije 15 i iz Bazilikate 6 etiketa. Vina ovih pet regija predstavljaju oko 26,5 posto talijanske proizvodnje.

Talijanska i hrvatska vinska industrija značajno su povezane. Talijanska vina tražena su i cijenjena u Hrvatskoj. Turisti iz Italije značajni su potrošači hrvatskih vina, posebno istarskih i dalmatinskih. Neki od najuspješnijih hrvatskih vinara blisko surađuju s talijanskim stručnjacima na poboljšanju vinogradarskih i vinarskih praksi. 

apulija
Prepoznatljivi tradicionalni vinogradi u Apuliji

Stoga je inicijativa ICE – Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu značajna zbog više razloga. Prvo, ona predstavlja vinare s juga Italije koji rade neka od impresivnijih talijanskih vina, a u Hrvatskoj nisu zastupljeni koliko su to sjevernotalijanske vinarije. 

Drugo, kušanje vina u sklopu ove manifestacije ima značajan B2B aspekt, jer izravno predstavlja talijanske proizvođače hrvatskim distributerima, hotelijerima, restoraterima i specijaliziranim medijima. U Zagrebu će se predstaviti obiteljske vinarije srednje veličine koje tradicionalno proizvode visokokvalitetna vina od autohtonih sorti poput aglianica, chardonnaya, falanghina, fiana di avellino, greca di tufo, grilla, malvasie, negroamara, nera d’avola, primitiva, taurasiija…osebujnih sorti koje daju neka od najintrigantnijih talijanskih vina.

Treće, degustaciju će voditi hrvatski sommelieri, koji detaljno poznaju hrvatsko tržište i mogu iz specifične perspektive govoriti o vinima s juga Italije. Konačno, ICE će zainteresiranima omogućiti izravne online poslovne razgovore s vinarima čija će vina biti predstavljena u Zagrebu. Osim vina, na prezentciji će se kušati i neki tipični sicilijanski likeri poput likera od limuna, likera od naranče i likera od lovora. Likeri su najpopularnija kategorija destilata u Hrvatskoj. 

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine, vrijednost uvoza talijanskog vina sustavno raste. U 2019. dosegla je ukupno 5,6 milijuna eura, uz prosječni godišnji rast od 16 posto i tržišni udio od 17,36 posto. Po količinama uvezenog vina, Italija zauzima drugo mjesto, iza Sjeverne Makedonije. Nakon pandemijske krize i posljedičnog pada talijanskog izvoza vina, tržišni udio u 2020. godini pao je na 13 posto uz vrijednost izvoza od 3,5 milijuna eura, što je Italiji omogućilo da zadrži poziciju trećeg dobavljača nakon Sjeverne Makedonije i Francuske. Postpandemijski trendovi potražnje, međutim, iznenađuju i velike optimiste. Stoga tajming ove inicijative ICE – Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu i nije mogao biti bolji.  

ITALIAN WINE TASTING

Hotel Westin, Zagreb

16. lipnja 2021.

REGISTRACIJE NA:

zagabria@ice.it

+385 (0)1 483 0711

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.