Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Miva je predstavila vrhunske kolumbijske rumove Dictador. Najskuplji košta 14.000 eura, a najmlađi ima 12 godina

dictador-5

Dictador je kolumbijski premium brend tamnih odležanih rumova, nastao na temelju velike tvornice alkohola osnovane još 1913. godine. Danas je Dictador prilično glamurozan proizvod u sjajno dizajniranim bocama, koji cilja na trendovsku publiku. Što bi sve bilo manje važno da Dictador nije zaista vrlo dobar rum.

dictador-4

U srijedu predvečer u Mivinom bistrou Jadranka u Vukovarskoj ulici održana je Dictadorova prezentacija, na kojoj se okupilo više važnih ljudi iz profesionalne zajednice. Probali smo četiri ruma. Svi su napravljeni od soka prvog prešanja šećerne trske a ne od melase (kao većina drugih rumova) i svi imaju 40 posto alkohola.nNajmlađi Dictadorov rum star je 12 godina, jako miriše po demerara šećeru i po sušenom voću, komunikativan je, sasvim se lako pije i nimalo ne peče.

Drugi rum ima 20 godina i mnogo je kompleksniji: uz arome smeđeg šećera, on sadrži i herbalne i začinske nijanse. Elegantan je, zaokružen, dosta moćan te se vrlo dobro slaže s pečenom govedinom. Naime, tijekom degustacije uz rumove su nam poslužili polukrvave steakove, što se pokazalo punim pogotkom (mi smo, nažalost, jedva dotakli meso jer smo poslije Dictadora morali na večeru).

Dictador rumove predstavio je Bartek Masłowski

Treći i četvrtii rum nose oznaku X.O.(extra old). Odležavali su između 25 i 35 godina, ali se jako razlikuju jer su proizvedeni u različitim sustavima za destilaciju, i odležavali su u različitim vrstama drveta: Insolent u srebrnoj boci dozrijevao je u bačvama sherrya i porta, a Perpetual u zlatnoj boci stario je u bačvama od bourbona.

Oba su ruma izvanredna, no dok je Insolent pun toplih okusa i aroma karamela, sušenog voća, sušenih kora citrusa, vanilije, meda i oraha, Perpetual djeluje brutalno suho, s kompleksnim začinsko-čokoladnim bouquetom, elegantnim elementima, toplim okusom i vrlo dugim završetkom na kojem dominiraju crna čokolada i kava.

Dictador XO Perpetual jedan je od najboljih rumova koji su dostupni na hrvatskom tržištu. XO linija nije najskuplji Dictadorov proizvod. Naprotiv, Dictador surađuje s glasovitim francuskim Laliqueom, tvrtkom poznatom po ručno puhanom kristalu koji, među ostalim, izrađuje dekantere za specijalna izdanja whiskya Macallan.

Dictador i Lalique pustili su na tržište 300 kristalnih boca najboljeg kolumbijskog ruma u najfinijem francuskom kristalu. Jedna boca košta 14 tisuća eura, a dosad ih je prodano skoro dvjesto.

Dictador, nadalje, surađuje i s pojedinim uglednim svjetskim destilerijama i vinarijama s kojima razmjenjuje boce. Primjerice, Dictador nešto svojih rumova puni u boce u kojima se nalazio konjak Hardy, ili desertno vino Royal Tokaji Company. Cilj je istražiti kako jedna plemenita pića utječu na druga.

Na kraju više nego zanimljive degustacije u Jadranki, probali smo i dva Dictadorova gina. Onaj u crnoj boci možemo toplo preporučiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.