Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prema podacima portala Moja plaća, plaće konobara su na 363. mjestu među svim zanimanjima u Hrvatskoj

konobar-maska-1

Zanimanje konobar postalo je drastično deficitarno. Konobare ne mogu pronaći ni kvartovski kafići ni Michelinovi restorani, ni lanci roštiljarni ni veliki hotelski sustavi. Konobari se stoga uvoze iz susjednih zemalja ili posao dobivaju klinci u prekarijatu koji, prirodno, nemaju pojma o ugostiteljstvu. Pitanje je koliko su konobari zaista plaćeni kad ih odjednom toliko nedostaje.


Jedan od odgovora na to pitanje može se pronaći na stranicama portala Moja plaća.hr, koji redovito prikuplja podatke o plaćama u raznim zanimanjima u Hrvatskoj. Prema izvještaju Moje plaće, raspon prijavljenih konobarskih mjesečnih primanja za 2021. godinu kreće se između 3800 i 6700 kuna.

Po jednoj, čini nam se malo starijoj ljestvici, konobari prema plaćama zauzimaju tek 363. mjesto među svim zanimanjima u Hrvatskoj.
Prema nekim drugim statističkim izvorima, prosječna konobarska plaća iznosi oko 6000 kuna.

Jasno je da dobri konobari u boljim restoranima i klubovima od napojnica mogu zaraditi još jednu plaću ili više . Ali sama činjenica da je osnovna  plaća relativno niska, govori da je konobarsko zanimanje podcijenjeno i objašnjava zašto sve manje ljudi želi ozbiljno i trajno raditi taj posao.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.