Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

MANJAK RADNE SNAGE McDonald’s je počeo zapošljavati robote u drive-thru restoranima u Americi

Nakon lockdowna, globalna restoranska industrija suočava se s jednako teškim problemom manjka radne snage. U restoranima najednom nedostaje nekoliko milijuna kuhara, konobara i drugih zanimanja. U Italiji su izračunali da im u ovom trenutku nedostaje više od 100 tisuća ljudi da ponovno pokrenu restorane.

Čini se da ni u Americi nije puno bolje. Kriza radne snage tolika je da je McDonald’s odlučio ubrzati svoj program automatizacije i u nekim drive-thru lokalima uveo robote na radna mjesta na kojima su prije radili ljudi.  

Prvi roboti zaposleni su u deset McDonald’sovih restorana u Chicagu. Opremljeni su programima koji omogućavaju da preuzmu narudžbe i proslijede ih u kuhinju i na blagajnu. Neki gosti već komentiraju da će s robotima možda biti manje pogrešnih isporuka, paketa u kojima nedostaje pomfrit, burgera bez slanine ili čaša s pićem koje nisu naručili. Nažalost, roboti imaju slabije statistike od ljudi.

Prema McDonald’sovim podacima, roboti zaprimaju narudžbe s 85 posto točnosti. Tehnologija je još uvijek u povojima, roboti još ne mogu na temelju iskustva zaključivati što je točna narudžba ako je ona izgovorena s različitim naglascima, govornim manama, netočnim izgovorima ili se glas gubi u buci u okolišu. Nadaju se da će umjetna inteligencija ipak učiniti svoje i da će roboti s vremenon postati učinkovitiji. Kritičari, pak, kažu da je McDonald’s vrlo lukavo iskoristio realnu krizu radne snage u ugostiteljstvu, koju u Americi pripisuju prvenstveno lošim plaćama i uvjetima rada, kako bi ljude zamijenio robotima a da izbjegne loš PR.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

MANJAK RADNE SNAGE McDonald’s je počeo zapošljavati robote u drive-thru restoranima u Americi

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min