Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Starigradski Grano Duro peče lijepe pizze i kuha jako dobre tjestenine

grano-duro-3

Priprema dobre paste nije jednostavan  nego težak i visokostručan posao. Sama činjenica da svi kuhaju pastu kod kuće, ne znači da je znaju kuhati. A u brojnim hrvatskim restoranima tjestenina se pretvara u dosta tužnu podvrstu fast fooda.

Grano Duro, lijeva, ugljikohidratska frakcija velikog Valamarova restorana u Starom Gradu na Hvaru, neočekivan je suprotni primjer. Grano Duro nalazi se lijevo od ulaza u prostor bivšeg Gradskog restorana u strogom centru šarmantnog i povijesno važnog Starog Grada na Hvaru.

grano-duro-5

Desno od ulaza smješten je Craft Beer & Grill s izvrsnim pivima i snažnim mesom. Grano Duro se, pak, bavi pastama, pizzama i salatama. Jelovnik za pizze može se podijeliti na konvencionalne i gurmanske pizze. Pizze izgledaju jako privlačno, s napoletanskim rubom. Mirišu po cijeloj terasi i pune se dobrim sastojcima. Na pizze se stavlja hvarski origano.

Izbor tjestenine sastavljen je po best of kriteriju. No sama izvedba i okusi su neočekivano uspjeli. Mi smo naručili puttanescu, koja se priprema od domaće, hrapave i čvrste tjestenine kuhane nepogrešivo al dente, kao u malom zanatskom restoranu specijaliziranom za tjesteninu.

Umak je bio umjereno pikantan, s umamijevskim dodirom inćuna: pasta je stigla na stol garnirana grubo nastruganim, a ne sitno  ribanim sirom, ukrašena distinktivnim hvarskim origanom. Ovo jelo za sedamdesetak kuna spada među uspjelije primjere paste bilo gdje u Dalmaciji.

grano-duro-2

Naručili smo i salatu s biftekom i kozicama, koja je također bila jako ukusna, puna sočnih crvenih trakica  govedine.

grano-duro-1

Vinska karta miješa dobra lokalna s poznatim istarskim vinima. Bogdanuša Decanterova šampiona Tončija Marijana svježa je, blago aromatična, s ugodnim, jedva gorkim završetkom i predstavlja vrlo preporučljivu vrijednost za novac (košta 195 kuna).

Gran Duro i Craft Beer & Grill značajno su unaprijedili starigradsku i cijelu hvarsku scenu kad je riječ o restoranima u kojima se jede svaki dan i gdje ne trebate potrošiti velik novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.