Osmog lipnja zagrebački Takenoko organizira ručak za novinare, na kojem će restoran predstaviti svoj novi koncept. U kratkom tekstu koji smo dobili uz pozivnicu piše da će Takenoko prezentirati specijalitete nikkei kuhinje.
Nikkei je japansko-peruanski fusion s kojim se donekle poigravao sushi restoran Hanami obitelji Čimbur, koji se zatvorio uslijed požara u susjednom Baltazaru. Čuveni chef Nobu Matsuhisa učinio je japansko-peruanski fusion globalno popularnim žanrom, no korijeni nikkei kuhinje sežu još u 19. stoljeće, kad se određeni broj Japanaca u potrazi za poslom doselio u Peru.
Japanski su radnici počeli pripremati peruanske sastojke svojim tehnikama, i tako je, pojednostavljeno, nastao nikkei. Takenoko, koji navršava sedamnaest godina, prvi je japanski restoran otvoren u Hrvatskoj. Takenoko već jako dugo godina na meniju drži “crni bakalar” (black cod) s misom, potpisno jelo chefa Nobua. Stoga nije nelogično da je Takenoko u potrazi za prirodno potrebnim face liftingom, odlučio krenuti prema nikkei kuhinji. Rezultati nas jako zanimaju.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.