Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konobar u Starom Gradu: “Nemojte kod nas, nismo još dovoljno dobri”

starigrad

Preksinoć smo šetali starigradskom rivom i usput pregledavali jelovnike izložene ispred restorana na rivi. Iz vrta jednog restorana kraj kojeg smo zastali, izašao je konobar, ljubazno nas je pozdravio i rekao doslovno: “Nemojte kod nas, nismo još dovoljno dobri, moramo još učiti.”

Konobari su  nas često nagovarali da ne naručujemo određena jela u njihovom restoranu, najdrastičniji takav primjer dogodio se prije par godina u jednom zagrebačkom sushi baru kad nas je konobar dobronamjerno upozorio da nipošto ne naručujemo nigiri s tunom jer je taj dan u kuhinju stigla trećerazredna tuna iz diskontog supermarketa.

Lani nam je, pak, u jednom porečkom turističkom bistrou konobar iskreno rekao da njegov lokal drži isključivo smrznutu ribu i da se čak i uzgojena riba, koja je svakodnevno dostupna svježa, u tom bistrou redovito smrzava. Ali nitko nam još nikad nije kazao, i to zaista ljubazno, da ne ulazimo u njegov restoran jer još nije dovoljno dobar.

E sad, tu se postsvlja jedno važno pitanje. Zašto taj restoran uopće radi ako i njegovo osoblje smatra da još nije dovoljno dobar? Je li vlasnik namjerno odlučio prodavati lošu hranu smatrajući da većina turista nema pojma o tome što jedu, i računajući da se ti turisti ionako nikad neće vratiti, ali će zato doći neki drugi, jednako naivni? Ovo pitanje zapravo je jedno od najvažnijih za restoransku scenu na Jadranu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.