Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomci su upravo buteljirali crni Marany, biodinamički pinot noir iz amfore

marany-red

Bijeli Marany plešivičke obitelji Tomac u samo je nekoliko mjeseci postao veliki restoranski hit. Podsjetimo, bijeli Marany kupaža je nepoznatog sastava, jer Tomci kroz njega žele afirmirati terroir i metodu a ne pojedine sorte.

Metoda u ovom slučaju znači da bijeli Marany u amforama ostaje znatno kraće od ostalih njihovih oranža, što ga čini komunikativnijim, osobito za publiku koja baš i nije odrasla na Gravnerovim vinima. Ovih su dana Tomci na tržište pustili crni Marany.

marany

Crni Marany nije kupaža nego pinot noir iz 2019. godine, proizveden sličnom metodom kao bijeli Marany. Grožđe za crni Marany dolazi iz biodinamičkog uzgoja, provodi neko vrijeme u amforama, a vino zatim dozrijeva u velikim drvenim bačvama.

Crni Marany razlikuje se od svih drugih Tomčevih, kao i većine hrvatskih crnih pinota, po tome što ima više vinski a manje voćni karakter.

Većina domaćih crnih pinota voćne su bombe s određenom dozom novog hrasta. Marany je jako ozbiljno, odmjereno, elegantno vino s puno integriteta i energije i s privlačnom, gotovo svilenkastom teksturom. Crni Marany svakako je dosad najbolje crno vino obitelji Tomac i jedan od najuspjelijih hrvatskih crnih pinota uopće.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.