Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stir fry od ljutog svetog bosiljka gospođe Saralee možda je najoriginalnje azijsko ulično jelo u Zagrebu

saralee

Sveti bosiljak, holy basil ili tulsi, koji se masovno koristi u tajlandskoj kuhinji, nije isto što i tajlandski bosiljak, koji se također masovno koristi u tajlandskoj kuhinji. Sveti bosiljak, na latinskom ocinum tenuiflorum (sinonim je ocinum sanctum) drukčije miriše i razmjerno je ljut. Tajlandski bosiljak, koji je jedna od varijnati ocinum basilicuma, dakle slatkog bosiljka, miriše slično našem bosiljku i nije ljut.

Gospođa Saralee, najomiljenija zagrebačka Tajlanđanka, stavila je stir fry od svetog bosiljka na prvi jelovnik svog street food kisoka, Saralee’s Thai Street Food, otvorenog prije par dana na Iblerovom trgu.

U subotu smo naručili to neobično jelo koje nas je, usprkos četrdesetak minuta čekanja na hranu, prilično oduševilo. Stir fry od svetog bosiljka jako je aromatičan, a dominantni mirisi asociraju na likviriciju, tamarind i prženi čili, dok cijelim jelom dominira ta neobična herbalna crta biljke koja se u Hrvatskoj ne koristi osobito često.

Stir fry je pun zelenog povrća, s velikim režnjevima blago do srednje ljutog crvenog čilija i s dosta lišća prženog svetog bosiljka. Mi smo još tražili kozice (umjesto kozica, mogu se dobiti piletina ili teletina).

Okus je ugodno ljut, ne mnogo snažniji od osnovnog Tabasca, ali zanimljivo je da ljutina ne dolazi samo od čilija; zeleno lišće svetog bosiljka ljuto je drukčije od čilija, što jelu daje sasvim novu dimenziju.

Nadalje, za razliku od mnogih tajlandskih jela ,koja su načelno teška jer gotovo uvijek sadrže puno palminog šećera, a katkad i kokosovo mlijeko, ovaj se stir fry doima lagano: usprkos obilnoj porciji mirisne i precizno skuhane riže, nismo se osjećali prejedeno.

Zagrebačka azijska street food scena vrti uglavnom jedne te iste recepte s različitim uspjehom: green curry je negdje bolji a negdje slabiji, pad thai je katkad više a katkad manje sladak, bao je uvijek finiji u restoranima nego u uličnim lokalima…ali sve je to više manje jako slično. Nekoliko jela kod gospođe Saralee, poput stir frya od svetog bosiljka ili massaman currya, svojom originalnošću čine razliku.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.