Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Medea je na Vinartovim radionicama predstavila vertikalu malvazije Montiron, a Pilato svoj izvrsni Grande Cuvee

U petak su se u zagrebačkom hotelu Dubrovnik počele održavati prve stručne radionice u sklopu ovogodišnjeg Vinarta. Masterclass vinarije Pilato iz Vižinade vodio je renomirani sommelier Sandi Paris.

Obitelj Pilato predstavila je kolekciju mladih vina iz lanjske berbe i nekoliko odležanih vina. Među vinima iz 2020. osobito nam se svidjela Malvazija, puna lijepih, čistih mirisa akacije, bijelog livadnog cvijeća i žutog voća, s uzbudljivom, vibrantnom teksturom i relativno dugim završetkom za kriterije mladih vina. Riječ je o još jednoj Pilatovoj malvaziji s međunarodnim šampionskim potencijalom.

Zvijezda piopodneva bio je, međutim, Grande Cuvee iz 2015. Radi se o novom vinu obitelji Pilato, koje se temelji na cabernet sauvignonu s nešto merlota, cabernet franca i terana. Grande Cuvee je monumentalno vino, prepuno savršeno zrelih, gotovo slatkih tanina, slatkog crnog voća, s optimalno integriranim alkoholom i još barem petnaestak godina života u velikoj formi. Radi se, definitivno, o jednom od najboljih istarskih crnih vina. Pilatova radionica završila je gustim, intenzivnim,omamljujuće mirisnim žutim muškatom Serafin. Ovo slatko vino iz 2015. godine koje sadrži više od 150 grama šećera, jest lagano ljepljivo, ali je toliko čarobno ukusno da nam ta ljepljivost nije smetala.

Medea je, pak, svoju prezentaciju na Vinartu posvetila malvaziji Montiron. Montiron, vino nazvano po istoimenom, vrlo južnom vinogradu, Medein je prestižni bijeli brend. Medea je jučer u Zagrebu pokazala da vrhunske malvazije mogu jako dobro i dugo odležavati. Primjerice, Montiron iz 2011. i danas je čist i svjež, sa svijetlim, jasnim aromama i okusima i dugim, slasno voćnim završetkom.

vinart-3

Tog sjajnog vina već godinama nema na tržištu, a i u vinariji je ostalo tek nekoliko boca.No, ono je važno, jer pokazuje pun potencijal malvazije Montiron. Montiron iz 2013. doima se nešto starijim od 2011. Ovo je vino razvilo tercijarne začinske note i lagano je prašnjavo, ali je na okusu jako živo, glatko, otmjeno i zapravo traži društvo plemenite jednostavne hrane poput škampa na žaru ili vrganja na žaru. Montiron iz 2013. pomalo nas je podsjetio na zrele bijele rioje.

Mlađe berbe, poput 2018. sad su na svom prvom vrhuncu, i vjerojatno mogu trajati još desetak godina. Važno je napomenuti da se Montiron proizvodi od grožđa čiji prinosi ne prelaze četiri i pol tone po hektaru. Na obje se ove vrlo zanimljive i korisne radionice, dogodila jedna te ista greška: po jedno vino imalo je čep pun TCA. Bilo bi dobro da su se prije prezentacija svi čepovi pažljivo prekontrolirali.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.