Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bistro Namaste na Cvjetnom trgu poslužuje valjda najgolemije porcije istočnjačke hrane u Zagrebu

Namaste je otvoren prije nekoliko godina u velikom, ali neprijateljskom prostoru u Horvaćanskoj ulici. Namasteova sala prima barem dvije stotine ljudi, što je daleko previše, air condition nikad nije radio, grijanje također uglavnom nije funkcioniralo, a sam je ambijent bio ledenohladan i nelagodan. Hrana je, međutim, od prvog dana bila izvrsna.

Namaste je u Hrvatsku doveo viši rang indijske kuhinje, za što se brinuo njegov chef, koji je došao iz čuvenog londonskog hotela Dorchester. Osim toga, Namaste se bavio regionalnom, južnoindijskom kuhinjom koja je dosta kompleksnija od bazične angloindijske kuhinje relativno široko dostupne u Hrvatskoj.

Prije manje od godinu dana Namaste se odlučio preseliti u centar grada, u vrijeme kad su se brojni  ugostitelji počeli iseljavati iz centra. Namaste je na Cvjetnom trgu otvorio prvi indijski zagrebački bistro, i to u prostoru gdje je u zadnjih šest godina propalo nekoliko restorana i barova.

Bistro Namaste zasad se dobro drži. Meni se sastoji od dvadesetak jela, podijeljenih na južnoindijske specijalitete, male tanjure i velike tanjure. Mali su tanjuri ogromni, a veliki gargantuovski. Primjerice, dosa, palačnika od riže i leće, dugačka je petnaestak centimetara i sama je dovoljna kao zasitan ručak. Dosa se poslužuje uz jedan curry umak i uz raitu, a sve skupa košta smiješnih 35 kuna.

Biryani je velik za četvero. Tako gigantsku hrpu riže na jednom tanjuru nismo vidjeli baš nikad, ni u Aziji ni u Hrvatskoj. Biryani s piletinom košta oko 70 kuna. Namasteov curry od kozica s kokosovim mlijekom i rajčicom, najkraći je put da odete na topla mora: ovaj curry načelno nije ljut. Mi smo tražili ljutu varijantu, pa smo zadovoljno plakali do kraja vrlo dobrog ručka na Cvjetnom trgu.

Namaste je sasvim dobar dodatak gastronomskoj ponudi u centru grada. Vinska karta nažalost je netočna i dubinski pogrešna. Vlasnici bi trebali angažirati bilo kojeg zagrebačkog sommeliera koji se bar donekle razumije u indijske kuhinje, da bi poboljšali prodaju vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.