Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo su najbolje vinske radionice Vinart Grand Tastinga za koje još možete ugrabiti karte

radionice-g

Jedan od iščekivanijih trenutaka u najavama novih izdanja Vinart Grand Tastinga, najznačajnije hrvatske vinske manifestacije, objava je rasporeda Vinartovih vinskih radionica. Radionice Grand Tastinga (koji će se ove godine održati na platou Muzeja suvremen umjetnosti 3. i 4. lipnja) kombinacija su najrelevantinijih tema i pregleda nacionalne vinske scene s nekoliko vrlo atraktivnih masterclassova posvećenima uvoznim vinima. Ove godine u sklopu Vinart Grand Tastinga održat će se 24 radionice u svibnju i lipnju.

Dio radionica, poput Kozlovićeve Santa Lucie, istarskih vina St.Hillsa ili vertikalnog tastinga Stininih plavaca, rasprodane su odmah nakon što su najavljene. Potražnja je velika jer Vinart Grand Tasting okuplja velik broj profesionalaca i istinskih vinskih entuzijasta, radionice vode neki od najboljih hrvatskih sommeliera i dobra su prilika da studioznije kušate sorte i vina koja vas zanimaju ili upoznate regije i vinare koje još niste imali prilike upoznati. 

radionice-1

Radionice će se održati 28. i 29. svibnja i 01. i 02. lipnja u zagrebačkom hotelu Dubrovnik. Osim pojedinačnih karata mogu se kupiti i dnevne ulaznice koje pokrivaju sve radionice u danu. Cijene karata kreću se od 150 do 250 kuna. Vina koja će se kušati na radionicama i načine kupnje možete provjeriti OVDJE.

Donosimo pregled najzanimljivijih radionica za koje još možete kupiti karte.

Petak, 28. svibnja

14:00 Retrospektiva vinarije Pilato

pilato-grande-cuvee-2015-g

Glavni sommelier Valamara Sandi Paris vodit će radionicu posvećenu samozatajnim doajenima istarske vinske scene, obitelji Pilato. Vinarija Pilato na Vinartu će prvi put u javnosti predstaviti svoj cjelokupni opus. Posebne atrakcije bit će njihova premium vina Pilato Grande Cuvée i Pilato Malvazija.

15:00 Vertikala Malvazije Montiron

montiron

Glavni enolog vodnjanske Medee Marko Krstačić predstavit će vertikalu šest berbi Malvazije Montiron (2011-2019.). Medea je s Montironom bila jedan od pionira ozbiljnih, maceriranih i odležanih malvazija koji su otkrivali da ova istarska sorta ima puno veći potencijal od fresh & clean stilistike. 

18:30 Coletti Sivi pinot

kolaric-vina

Plešivički vinar Franjo Kolarić vodeći je hrvatski proizvođač sivog pinota. Njegovi pjenušci postali su neizbježni na vinskim listama hrvatskih restorana i ambicioznijih barova, a Coletti Pinot grigio Amfora jedan je od najboljih hrvatskih oranža s potencijalom da postane kultno vino. Radionicu vode osobno Franjo Kolarić i sommelier Darko Lugarić.

Subota, 29. svibnja

14:00 Pušipel  – Međimurski zalog za budućnost

Međimurje je sve zanimljivija vinska regija, a pušipel sorta koja predvodi novi val međimurskih vina na tržištu. Sommelier Mario Meštrović predstavit će svježe međimurske pušipele iz 2020. poput Dvanajščak-Kozola, Štampara i Kocijana, a sudionici radionice moći će kušati i dva odležana pušipela, Cmrečnjakov pušipel Mađerka 2019. i Dvanajščakl Kozol pušipel Prestige 2017.

17:00 Bijela vina vinarije Ipša

Klaudio Ipša

Obitelj Ipša ugledni su istarski maslinari i tartufari koji su prije nekoliko godina sa svojim maceriranim bijelim vinima napravili senzaciju na hrvatskom vinskom tržištu. Na jednom od najviših položaja u Istri na Svetoj Heleni, Ipše proizvode neke od najuzbudljivijih hrvatskih oranža. Sommelier Emil Perdec vodit će masterclass na kojem će se kušati vertikala Ipšinih maceriranih malvazija (2015-2018.).  

Utorak 01. lipnja

14:00 Riesling by Carlos

Sommelier i trgovac vinima Željko Bročilović Carlos vjerojatno je najbolji poznavatelj rizlinga u Hrvatskoj i svakako njegov najveći promotor. Na Vinartovoj radionici Carlos će predstaviti klasike rieslinga iz Mosela, Pfalza i Rheinhessena, s etiketama Bürklin Wolfa, Knebela, Joh. Jos. Prüma i drugih vodećih proizvođača.

Srijeda, 02. lipnja

14:00 Veralda – Autorske malvazije 

veralda-visintin1-manja

Malokoja vinarija u Hrvatskoj je u tako kratkom vremenu napravila tako radikalan zaokret kao Veralda Luciana Visintina. Jedan od najkreativnijih istarskih vinara, prvi hrvatski osvajač Decanterove platine-Besti in show, s enologom Milanom Budinskim u Zagrebu će osobno predstaviti neka od najboljih Veraldinih vina. 

15:00 Nova era pošipa

Preporod pošipa s Korčule se proširio na cijelu Dalmaciju. S modernom stilistikom, novim tehnologijama i sasvim novim pristupom vinogradima, pošip je danas najpotentnija dalmatinska bijela sorta. WSET-ov predavač Kruno Filipović predstavit će prvake nove ere pošipak od Miline, Testamenta i Skaramuče, do Stine, Rizmana i Korte Katarine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.