Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franjo Kolarić svojim se sivim pinotima definitivno se uvrstio u usku grupu najboljih vinara Plešivice i Bregovite Hrvatske

coletti-kolaric-amfora-grigio-1

Franjo Kolarić jako je ponosan čovjek. Okej, skoro svi vinari su ponosni i tretiraju svoja vina kao svoju djecu. No, postoji skupina vinara koji se potpuno identificiraju sa svojim vinima. Takvi su vinari kadri premostiti niz objektivnih problema; oni ne moraju imati najbolju zemlju, ne mroaju imati najviše profesionalno obrazovanje, ali učinit će sve da njihova vina iz godine u godinu budu sve bolja.

Katkad će na tom putu griješiti što je normalno i zapravo neizbježno, ali će se na kraju vrlo vjerojatno približiti happy endu. Franjo Kolarić baš je takav vinar. On nije vrhunski enolog i nije probao mnoga najbolja svjetska vina. Počeo je skromno, s malim vinima za rinfuzu i niže police u supermarketima. Međutim, krvavo je radio da bi svoja vina i svoj posao digao na višu razinu.

kolaric-g

Prije dvije godine Franjo Kolarić pustio je na tržište svoju prvu Amforu u keramičkoj boci, koja se odmah uvrstila među bolje hrvatske oranže. Zatim je zauzeo vinske liste mnogih jadranskih restorana veoma korektnim pjenušcima Coletti (rose nam se osobito sviđa).

Zatim smo prošle jeseni probali njegov izvrsni rizling iz amfore, neočekivano uspjeli crni pinot i nekoliko sjajnih sivih pinota; sivi pinoti najvažnija su Kolarićeva vina.

Pa je, eto, Franjo Kolarić ovog proljeća na londonskom International Wine Challengeu osvojio dvije srebrne medalje, za sivi pinot Coletti iz Amfore i za sivi pinot Coletti Classic. Oba vina dolaze iz uistinu dobre berbe 2019. Tim se medaljama, ali još više stvarnom, unutarnjom kvalitetom svojih recentnih vina, gospodin Kolarić definitivno uvrstio u uzak krug najboljih vinara Plešivice i Bregovite Hrvatske.

Ovih smo dana probali nekoliko prestižnih Kolarićevih vina. Pinot grigio Coletti Classic, baš kao i Pinot grigio Coletti Grande, svojom vibrantnošću, čvrstom strukturom, svježinom ali i susptancijalnošću, asocira na vrhunske sive pinote iz Goriških Brda, što je doista drastičan kompliment. Baš nas zanima što bi Marjan Simčič rekao o tim vinima. Franjo Kolarić trebao bi Simčiču poslati par buteljki.

kolaric-pinog-grigio

Pinot grigio Coletti Amfora iz 2019. godine potencijalno je veliko vino. Ono je, pretpostavljamo,“samo” 90 bodova i srebrnu medalju na IWC-u dobilo zbog prejakog elementa lanolina u bouquetu, koji se nije primijetio kad smo lani prvi put probali ovo vino.

No, ne računajući tu nesklapnost koja je vjerojatno posljedica rizika kasnije berbe, i koja s vremenom može izblijediti, radi se o velikom, klasičnom vinu, koje impresionira na različitim razinama: od aristokratske boje starog blijedog konjaka s proplamsajima bakra, preko uzorne koncentracije suhog voća i oraha, s elementima još svježih citrusa i krušaka, do dugog, suhog , mineralno slanog okusa koji asocira na velika macerirana vina s talijansko -slovenske granice ili na vrhunski sherry fino.

Kolarićev Pinot grigio Coletti Amfora sasvim je sigurno najbolji sivi pinot proizveden u Hrvatskoj, i jedan od uspjelijih hrvatskih oranža uopće. Osim sivih pinota, u nedjelju smo probali i rizling iz amfore napunjen u crnu keramičku bocu, koji zaslužuje poseban članak, kao i neočekivano dobar Pinot noir Coletti iz 2018. koji je ujedinio visoku voćnu koncentraciju sa svježinom i čistom vinskom strukturom. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.