Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veralda je od vinarije koja obećava postala jako ozbiljna istarska vinarija

Veraldina macerirana malvazija Ambra iz 2018. godine upravo je osvojila 93 boda i srebrnu medalju na proljetnom international Wine Challengeu.

Veralda je tako postigla jedan od tri najbolja hrvatska rezultata na prvom ovogodišnjem IWC-u. Ambrina 93 boda potvrda su uzlaznog trenda vinarije obitelji Visintin, koja posjeduje pedesetak hektara izvrsnih vinograda u zapadnoj Istri. Luciano Visintin je zapravo, uz Franca Cattunara, najveći privatni vinogradar u cijeloj Istri.

Veralda je prvi put došla u fokus medija prije pet godina kad je refoškom Istrian osvojila platinastu medalju na Decanterovim svjetskim nagradama.

Zatim je kvaliteta godinama bila nekonzistentna, da bi se u posljednje vrijeme Veralda uvrstila među vodeće istarske vinarije.

veralda-ambra

Za Veraldin napredak bilo je ključno provođenje puno strožih praksi u vinogradau kao i u podrumu, za što je, među ostalim zaslužan i njihov enolog konzultant.

Ključnu ulogu u promjeni imidža i rastu kvalitete Veraldinih vina odigrao je pjenušac, što je za Istru sasvim netipično . Istra je zemlja malvazije, a malvazija naprosto nije grožđe za uistinu vrhunski pjenušac.

Stoga je Visintin odlučio proizvoditi ružičasti pjenušac od terana. I tako je nastao Xtrian Brut Rose, trenutno vjerojatno najbolji istarski pjenušac proizveden tradicionalnom metodom. Visintin je nedavno lansirao i prilično  zabavan pet nat.

Poslije Xtriana došlo je do značajnog poboljšavanja Ambre, macerirane malvazije koja se u novom izdanju iz 2018. godine doima elegantno, mekano, a opet iznimno bogato i baš s optimalno pogođenim taninima.

Ambra s 93 IWC-jeva boda stilom i teksturom donekle podsjeća na Tomčev Marany, trenutno najpopularniji hrvatski oranž, premda se bouquetom i okusima prilično razlikuje: Ambra je lako prepoznatljiva, bagremasta, citrusna, blago gorka malvazija s dosta elemenata suhog voća.

Zapadna istra dosad je dala više zaista    i značajnih vinara poput Kozlovića, Claia i Cattunara. Visintin je na dobrom putu da im se pridruži.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.