Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

ŠTO PIJU SOMMELIERI Glavni sommelier Nautike Marko Šram preporučuje rhonski syrah uz tamne čokolade

marko-sram

U ovoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučuju vina, otkrivaju osobne preferencije i s čitateljima dijele dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Marko Šram bivši sommelierski prvak Dalmacije, nositelj ASI međunarodne diplome i WSET Level 3 advanced levela, s dodatnom vinarskom i vinogradarskom profesionalnom kvalifikacijom. Šram je u Hrvatskoj radio u restoranima 360, Prijeko Palace i Boškinac, a zadnjih šest godina je glavni sommelier dubrovačke Nautike, gdje brine za impresivnu vinsku listu u međunarodnim razmjerima.  

Prvi veći kontakt sa stranim vinima imao sam na kruzerima, kad sam počeo raditi kao sommelier na kompanijama Celebrity i Oceania. Njihove vinske liste brojale su 500 do 800 etiketa. U Irskoj sam s njihovom sommelierskom prvakinjom radio u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice, u Austriji sam radio s njihovim državnim prvakom. 

Prije petnaest godina bio sam oduševljen stilistikom kalifornijskih cabernet sauvignona. Nakon par godina taj je afinitet zamijenio onaj prema elegantnijim vinima iz St. Emiliona. 

Od bijelih stranih vina najslađa su mi vina iz Burgundije ili hrvatska vina slične stilistike, koja drže zbilja visoku kvalitetu i dobar omjer cijene i kvalitete. 

Zadnjih nekoliko godina omiljena sorta mi je syrah, koji često uparujem s raznim tamnim čokoladama. Najdraža vina od syraha su mi ona iz Rhone, gdje se proizvode i neke od najboljih čokolada, to vjerojatno nije slučajno. 

U hrvatskim svježim bijelim vinima rado uživam uz ribu koju često lovim. Uglavnom kupujem vina iz Kutjeva, gdje je Krauthaker moj čest izbor, a ponekad mi i hrvatski pjenušac dobro osvježi dan. 

Od crnih vina volim punija i uglađena vina. Babić iz okolice Šibenika iz sunčanijih berbi, ponekad i odležani vrhunski hvarski plavac.  Ukoliko nisam u posebnom društvu ili prilici, često se odlučim za odležani tempranillo iz Rioje te syrah, cabernet sauvignon i carmenere iz Čilea. 

Vina sam skupljao prije nego sam postao sommelier, i ubrzo odustao. Vina uglavnom kupujem u trgovinama, ona teže dostupna nabavljam preko distributera. Vina zapravo privatno i ne pijem često.  Više ih kušam na degustacijama u hrvatskoj i inozemstvu, na kojima se kuša i po nekoliko stotina različitih vina. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

ŠTO PIJU SOMMELIERI Glavni sommelier Nautike Marko Šram preporučuje rhonski syrah uz tamne čokolade

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min