Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina iz Erduta sredinom 90-tih su bila glavne zvijezde prvih hrvatskih vinskih aukcija

erdutsko-vinogorje

Negdje u ljeto 1995. godine bračni par Slavica i Vlado Borošić, ondašnji vlasnici vinoteke Bornstein, na terasi markuševačkog restorana Gušti predstavili su niz hrvatskih arhivskih vina. Uz vina iz Kutjeva, najveću su pažnju privukla vina iz Erduta. Radilo se uglavnom o graševinama iz 50-tih i 60-tih godina 20. stoljeća.

Poslije prezentacije u Guštima, arhivska vina iz Erduta pojavljivala su se, i postizala prilično visoke cijene (u njemačkim markama) na prvim hrvatskim vinskim aukcijama održanima u 90-tih. Posebni je kuriozitet bilo da su mnoga od tih vina nosila etikete mariborskog Vinaga, koji je u vrijeme Jugoslavije očito surađivao s tadašnjim vlasnikom Erdutskih vinograda IPK Osijekom, pa su se neka od najboljih erdutskih vina vozila u Maribor gdje su se i buteljirala. 

U svakom slučaju, na prvim modernim hrvatskim vinskim aukcijama arhivska vina iz Erduta stekla su popularnost, ugled i dobivala sasvim dobre ocjene. Tako se Erdut u velikom stilu vratio na vinsku scenu. Tijekom devedesetih probali smo niz starih erdutskih graševina, uglavnom iz 1963. i 1965.godine. Dobivli smo ih za rođendane i Božiće. Bila su to suha ili polusuha vina koja su pokazivala začuđujuće puno svježine i kompleksnosti.

erdutski-vinogradi

Tko god je imao priliku probati stara erdutska vina, mogao se uvjeriti u potencijal tog posve specifičnog istočnohrvatskog terroira. Erdutsko vinogorje prostor je između dvije rijeke. Tu je, naravno, Dunav, koji pojedine erdutske vingorade obilazi i okružuje s čak tri strane. Uz Dunav , tu je i Drava. Erdutsko vingorje, dakle, obiluje vlagom, premda ondje pada vrlo malo kiše.

Erdutski su vinogradi podignuti na umjerenim nadmorskim visinama od 120 do 300 metara, što znači da je i prije globalnog zatopljenja ondje bilo vlažno i uglavnom vrlo toplo, ali s dosta vjetra koji dolazi iz Vojvodine.

U novije je doba u Erdutu jako toplo, no i dalje razmjerno vlažno, osim u ekstremno vrućim i sušnim godinama. Što znači da grožđe, ako se ne dogode baš pretjerane kolovoške vrućine, može dozrijevati relativno dugo, što je važno ne samo za graševinu koja najbolje rezultate katkad daje kad se bere u listopadu ili čak studenom, nego još više za crne sorte.

Erdutskim vinogorjem, kao i svim slavonskim vinogorjima, dominira graševina. Tvrtka Erdutski vinogradi uzgaja, primjerice, graševinu na skoro tri stotine hektara, a Jasna Anutnović Turk za svoje je graševine osvojila najrelevantnija svjetska priznanja. No, zbog tople i vlažne klime i potencijalno dugog roka dozrijevanja, Erdutsko vinogorje može biti perfektno za klasične francuske sorte poput cabernet sauvignona i cabernet franca.

royal-hill-blanc-de-noir

Poznato je da cabernet sauvignonu treba veoma dugo da dosegne punu zrelost. I cabernet franc voli dulje ostati na lozi. Nezreli caberneti, naime, intenzivno mirišu po zelenoj paprici, što u crnom vinu nije osobito ugodno. Erdutska klima, pogotovo u zadnjih desetak godina kad su se inače oštre erdutske zime skratile, omogućuje da crne sorte dugo i mirno dozrijavaju. Erdut u krajnjoj liniji, godišnje bilježi gotovo jednako sunčanih sati kao Dubrovnik. Utoliko Erdut može postati terroir velikih crnih vina, baš kao što su to već postali obližnji Villany pa i Baranja. 

Specifičan erdutski černozem, zemlja koja bi trebala imati puno humusa ali ga u Erdutu ima manje nego drugdje, dodatni je distinktivni element erdutskog terrorira. Važno je napomenuti i da erdutski černozem počiva na flišu, pa su erdutska vina mineralnija od drugih istočnoslavonskih vina.

Vinarija Royal Hill, koja je nedavno kupila 36 hektara vinograda na prestižnoj lokaciji Kraljevo Brdo, planira se koncentrirati baš na crna vina, što nam se čini logičnim: Hrvatska ionako ima puno graševine. U narednom će razdoblju Royal Hill na tržište pustiti cabernet sauvignon, cabernet franc i crni cuvee, pa ćemo se vrlo brzo uvjeriti u potencijal maksimalno ambicioznih erdutskih crnih vina.

royal-hill-rose-1

Erdut je mali. Obuhvaća 158 kvadratnih kilometara s tek nekoliko mjesta i sa ukupno sedam i pol tisuća stanovnika. Profesionalno vinarstvo u Erdutu postoji najmanje od 18. stoljeća, a već u 19. stoljeću erdutska su se vina počela pojavljivati na međunarodnim vinskim izložbama.

Mikrodestinacije poput Erduta, sa specifičnim terroirom i povijesnim vinskim legitimitetom, mnogogdje su u svijetu optimalne za razvoj vrhunskog vinogradarstva i vinarstva.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.