Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

EU je odobrila korištenje kukaca u prehrani. Evo koji bi vam se uskoro mogli naći na tanjuru

atala-mrav

Žablji kraci pohani u brašnu od crva uskoro bi mogli postati novi specijalitet u europskim restoranima. Kukci na jelovniku i nisu osobita novost, ljudi ih u cijelom svijetu jedu već stoljećima. Velika novost je, međutim, da je Europska unija prije dva tjedna prvi put odobrila korištenje proteina od kukaca u prehrambenoj industriji. Kukci se zbog svojih hranjivih svojstava, posebno visokog sadržaja proteina, smatraju jednim od budućih rješenja globalnog problema pothranjenosti u preintenzivnog uzgoja stoke.

EU je zasad odobrila samo jedan sastojak od kukaca, sušene crve brašnare. Koji se mogu koristiti kao proteinsko pojačanje u tjesteninama, pekarskim proizvodima slasticama. Očekuje se da će tržište jestivih kukaca do 2027. biti vrijedno 4,6 milijardi dolara. Na ocjenu sigurnosti u EU čeka još 11 vrsta kukaca. Evo liste najomiljenijih i najhranjivijih buba, crva i gusjenica koje bi mogle postati masovno popularna hrana. Ne preporučujete da kukce za hranu lovite sami, jer su neki otrovni, mogu nositi opasne parazite i treba ih vrlo dobro poznavati i preparirati da bi bili sigurni. 

Cvrčak

cvrcak

Odrasli cvrčci mogu biti dobar izvor željeza, proteina i vitamina B12. Pripremaju se na niz načina, a najdiskretniji je da se koriste u prahu koji se dodaje proteinskim shakeovima i brašnu. Brašno od cvrčka već se komercijalno koristi, primjerice u jednoj popularnoj marki čipsa u Americi. 

Skakavac

skakavac

Jedan od najpopularnijih kukaca za jelo, veoma je bogat proteinima. Najviše ih vole u Meksiku, Latinskoj Americi i dijelovima Afrike i Azije. U Ugandi su toliko traženi da koštaju više od govedine. U Meksiku se obično pripremaju preprženi na ulju, s češnjakom, limunom i soli.  

Termiti

termiti

Žderači kuća iz crtića u nekim su dijelovima svijeta poznatiji su kao cijenjena hrana. Bogati proteinima, masnim kiselinama i drugim mikronutrijentima, termiti su ozbiljan izvor željeza i kalcija. Poslužuju se prženi, dimljeni ili sušeni na suncu.

Mravi

mravi

Suvremeni chefovi poput Brazilca Alexa Atale već su kanonizirali mrave kao sastojak visoke kuhinje. Vole ih zbog specifičnog citrusnog okusa ali i zbog kvalitetnih proteina. Neke vrste, posebno ličinke mrava tkalaca, vrlo su cijenjene u Aziji.  

Pčele

pcele

Da, pčele se u Aziji jedu kao larve,jer su pune aminokiselina i B vitamina, imaju bogatu teksturu i fini maslačni okus. Aboridžini ih koriste kao izvor glukoze. 

Kornjaši

kornjasi

Vjerojatno najpopularniji jestivi kukci, kornjaši (strizibube primjerice) su bogati proteinima, nekim vitaminima i mineralima. Mogu se peći, mljeti li koristiti cijeli, s odstranjenim nogama i glavama. Prije devet godina Starbucks je objavio da jedan svoj napitak od jagoda boji karminom, crvenim pigmentom koji se tradicionalno koristi kao boja za hranu, a dobiva se od uši košenile. Nakon šokiranih reakcija javnosti, Starbucks se prebacio na boju koja se dobiva od rajčica. 

Crvi brašnari

crvi brasnari

Puni omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina i minerala poput bakra, natrija, kalija, željeza, cinka i selena, crvni brašnari jedu se sirovi ili pečeni i samljeveni u brašno. U Meksiku se kao brašno ponekad koriste za izradu tortilja.

Muha

muhe

Neke vrste muha, bogate proteinima, u Africi se koriste za obogaćivanje pekarskih proizvoda poput krekera i kiflica, kao i mesnih proizvoda poput kobasica i mesnih štruca. Te se muhe mogu jesti pečene, sušene na suncu ili samljevene u brašno.

Gusjenice

gusjenice

U nekim dijelovima Afrike godišnje se ubere gotovo 9,5 milijardi gusjenica. Važan su izvor proteina, posebno tijekom kišne sezone. Gusjenice su popularne i u Aziji i Meksiku, gdje je ih najčešće prže ili pirjaju začinjene pikantnim umakom i motaju u tortilju. Veliki crvi u bocama mezcala zapravo su gusjenice jedne vrste noćnog leptira (Comadia redtenbacheri). U dijelovima Burkine Faso gusjenice Cirina butyrospermi presudne su za opstanak malih farmera.

Smrdljivi martin

smrdljivi-martin

U našoj kulturi nepoznato je da su ovi kukci nutricionistički biseri. Bogati su aminokiselinama, masnim kiselinama i protuupalnim flavonoidima te mineralima poput  željeza, kalija i fosfora. Neki smrdljivi martini imaju okus cimeta, dok neki podsjećaju na zelene jabuke. U južnoj Africi ih natapaju u mlakoj vodi da izdvoje toksini, a zatim suše, peru i kuhaju u vrućoj slanoj vodi. 

Vodenbube

vodenbube

Ova azijska delikatesa na tajlandu se sezonski specijalitet koji se poslužuje samo u lipnju. Jedu ih cijele ili mrvljene i mljevene. U čili pasti čine mješavinu poznatu kao nam phik (ili jaew maeng u Laosu).

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.