Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Dubrovniku, čini se, svi veliki novi turistički projekti moraju propasti

kupari

Prošlog je tjedna, kako javlja Dubrovački vjesnik, u Župi Dubrovačkoj održan radni sastanak ministra graditeljstva Darka Horvata, župana Nikole Dobroslavića i načelnika Župe Silvija Nardellija. Glavna tema sastanka bilo je stanje projekta Kupari.

Kupari su veliko turističko naselje Jugoslavenske narodne armije, koje od rata stoji uništeno i zapušteno. Kupari su jedno od dva najveća građevinska i turistička rugla dubrovačkog turizma. Prije godinu dana država je potpisala ugovor sa zagrebačkom tvrtkom Avenue u ruskom vlasništvu, o izgradnji luksuznog resorta u Kuparima. Navodno bi se trebalo raditi o prvom dolasku lanca Four Seasons u Hrvatsku.

Međutim, gospodin Nardelli sada kaže da se boji hoće li investitor ispuniti svoje obveze prema ugovoru potpisanom s Vladom Republike Hrvatske. Ministar Horvat kazao je da će ugovor biti poništen ako investitor ne bude poštovao sadržaj ugovora.

Dakle, samo godinu dana poslije trijumfalne objave o gradnji Four Seasonsa u Kuparima, službeno se govori o mogućnosti poništenja ugovora.  Što znači da bi Kupari i dalje, punih trideset godina poslije oslobođenja, mogli ostati tužna ratna ruševina koju turisti razgledavaju s mora, iz brodova, s pomiješanim osjećajima čuđenja i zgražavanja. 

Prije dvije godine vozili smo se na čamcu koji povezuju Dubrovnik sa Župom i Cavtatom i prošli kraj Kupara. Stranci oko nas sasvim su se ozbiljno pitali kad je rat zapravo završio. Kupari nisu jedini slučaj neuspjeha velikih turističkih investicija u Dubrovniku i na Dubrovačkoj rivijeri.

Najpoznatiji je takav slučaj, svakako, pokušaj da se na Srđu napravi golf igralište s luksuznim vilama. Golf na Srđu prvo je godinama sabotirala skupina lokalnih aktivista koji su se skrivali iza navodnih ekoloških razloga, da bi naposljetku poslije dosta godina gradska vlast odbila bilo kakvu mogućnost izgradnje golf igrališta i privatnih vila na brdu iznad Grada. I tako je narodno-državnom akcijom propao možda najprofitabilniji turistički projekt na jugu Hrvatske.

Gotovo je podjednako drastičan i slučaj hotela Belvedere. Viktor Vekselberg, vlasnik restorana 360 i jedan od Putinovih oligarha (kojem je među ostalim zabranjeno putovati u Sjedinjene Države) kupio je najluksuzniji dubrovački hotel iz osamdesetih godina, koji je tijekom rata gotovo potpuno uništen.

Vekselberg je odlučio dokrajčiti ostatke Belvederea pa na toj senzacionalnoj lokaciji istočno do Grada, podignuti novi superluksuzni hotel.  Novi je hotel projektirao Studio 3LHD, a mnogi su mediji, uključujući i Kult Plave Kamenice, objavili zaista impresivne nacrte za budući Belvedere. Onda se projekt naglo zaustavio.

Vekselberg je prvo bio objavio da traži manjinskog partnera za nastavak financiranja projekta, da bi se zatim o izgradnji novog Belvederea uglavnom prestalo govoriti. Jutarnji list lani je izvijestio da Vekselberg pokušava prodati Belvedere. Razlog je, navodno, bio u tome što je za izgradnju novog Belvedera bilo potrebno promijeniti dubrovački GUP, što gradska vlast nije napravila.

U svakom slučaju, u Dubrovniku su unatrag desetak godina propala ili upravo propadaju tri magistralna turistička zahvata. Golf na Srđu zauvijek je pokopan, dok su Kupari i Belvedere u stanju mirovanja.

U tih je desetak godina Maistra pretvorila Rovinj u opako privlačnu five star destinaciju, Jadranka je otvorila dva sjajna hotela na Lošinju, dok Valamar gradi hotele po cijeloj obali, sa sve višim ambicijama i standardima.

U Dubrovniku se, međutim, ne gradi ništa veliko i novo. Zadnje strateške investicije u dubrovački turizam prije petnaestak su godina realizirali Goran Štrok, koji je obnovio nekoliko postojećih hotela i uveo five star standarde u najatraktivniju hrvatsku turističku destinaciju, i Dogus Grupa koja je od Vile Dubrovnik napravila jedan od najboljih hrvatskih hotela.

Za propast velikih turističkih projekata u Dubrovniku mogu biti krivi i neprofesionalni investitori i geopolitički sukobi (koji su Vekselberga učinili nepoželjnim za cijeli Zapad) ali zaista je neobično da se jedino na dubrovačkom području nikako ne može izgraditi ništa veliko i novo.

Što sve vodi stagnaciji dubrovačkog turizma. U krajnjoj liniji, da je Golf na Srđu realiziran, Dubrovnik lani ne bi bio baš posve pust jer bi golferi i vlasnici dolazili u Grad privatnim avionima, trošili novac u restoranima, pelješkim i konavoskim vinarijama i uspijevali održati kakvu takvu živost.

Dubrovačka neprijateljska politika prema turističkim investicijama, koja se manifestira i kroz činjenicu da dio dubrovačke obale zaista izravno podsjeća na rat, golema je prepreka daljnjem razvoju grada koji je u svijetu poznatiji od Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.