Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OPASAN PROSJEK Hrvati jedu najviše kruha i peciva u EU, čak 62 kilograma po osobi godišnje

kruh

Hrvati jedu najviše kruha i drugh pekarskih proizvoda u Europskoj uniji. Prosječno čak 62 kilograma po osobi godišnje. U lanjskim EU statistikama taj je prosjek bio 55 kilograma. Dvadeset posto pekarskih proizvoda u Hrvatsku se uvozi kao smrznuti proizvodi koje pekarnice i supermarketi samo podgrijavaju, objavio je N1 citirajući Dragana Kovačevića iz Hrvatske gospodarske komore. Lani je uvoz bio 15 posto. Ti su kruhovi i peciva nekvalitetni, puni aditiva i ne osobito hranjivi. 

Pekarnice su najprometniji fast food lokali u Hrvatskoj, kultura kruha prilično je niska, uglavnom se traži što više za što manje novca, cijena je bitnija od kvalitete u odlučivanju o kupovini. Unatoč tome, cijene pekarskih proizvoda u Hrvatskoj spadaju među najviše u Europskoj uniji.  Hrvatska pekarska industrija, objavio je lani Večernji list, okreće oko 5 miljiardi kuna godišnje i zapošljava oko 16 tisuća radnika. Na cijene ne utječu toliko pekarnice koliko pekarski lanci i ponajviše supermarketi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.