Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Royal Hill nova je velika investicija u hrvatsko vinarstvo. U Erdutu će već u prvim berbama napuniti 300 tisuća boca

royal-hill-rose-blanc-de-noir

Grupa uspješnih poslovnih ljudi iz Hrvatske lani je kupila 36 hektara vinograda u Erdutu, na lokaciji Kraljevo Brdo. Riječ je o prvorazrednim vinogradima koje je ranije koristila vinarija Iuris.

Tvrtka i brand dobili su ime po Kraljevom Brdu. Ime je englesko jer će nova erdutska vinarija biti usmjerena prema izvozu, što je i normalno s obzirom na činjenicu da su njeni vlasnici, inače i veliki investitori u hrvatski turizam, kapital stekli u inozemstvu, u Rusiji, EU i Africi te dobro poznaju neka specifična velika tržišta poput ruskog i dalekoistočnih.

Royal Hill u prvim će berbama proizvesti oko 300 tisuća buteljki. Riječ je o crnom pinotu napravljenom u stilu blanc de noirs, o roseu od crnog pinota, cabernet francu, cabernet sauvignonu, crnom cuveeu i chardonnayu.

Vina potpisuje enolog Damir Risek uz suradnju Melite Rumbak. Zasad su na tržištu Rose i Blanc de Noirs, žanr dosta popularan u Oregonu-državi crnog pinota, ali sasvim rijedak u Hrvatskoj.

Rose iz 2020. moderno je, provansalski stlizirano vino s privlačnom blijedom bojom i dosta svježine. Ovog bi se ljeta mogao dobro piti uz bazene, na plažama, u barovima i klubovima, ali se slaže i s laganijom hranom poput bijelog mesa na roštiljiu, raznih velikih salata i sushija (ne računajući sushi s plavom tunom) kao i uz angloindijsku kuhinju.

Blanc de noirs ugodan je primjer žanra: vino sadrži dosta zrelog crvenog voća u bijelom, svježem okviru. Ide dobro uz pizzu i jednostavnije burgere.

royal-hill-blanc-de-noir

Projekt Royal Hill važan je prije svega, zbog valorizacije Erdutskog vinogorja. Riječ je, naime, o nekima od najplemenitijih vinograda u Hrvatskoj gdje, međutim, postoji samo jedan ozbiljan proizvođač, Jasna Antunović Turk. Dolaskom relevantne investicije kao što je Royal Hill, Erdut bi s vremenom mogao postati nova velika hrvatska vinska destinacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.