Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REVOLUCIJA U NEW YORKU Daniel Humm ponovno otvara Eleven Madison kao prvi veganski restoran s tri Michelinove zvjezdice

daniel-humm

Njujorška restoranska instititucija u Eleven Madison Park u zadnjih je nekoliko godina proživjela sto života. Od temeljitog preuređenja i razlaza chefa Daniela Humma i menadžera Willa Guidare, preko lockdowna i pretvaranja restorana u neku vrstu javne kuhinje, do ponovnog otvorenja koje donosi najveću promjenu. Daniel Humm Eleven Madison pretvara u 100 posto veganski restoran.

Bit će to prvi veganski restoran na svijetu s tri Michelinove zvjezdice. Naizgled ironičan zaokret za chefa koji se proslavio najboljim pečenim pilićima i patkama. No, odluka Daniela Humma ipak je rezultat evolucijskog procesa.

Chef je često objašnjavao kako i zašto se hrani 90 posto veganski i zašto smatra da je veganska hrana budućnost restoranske industrije. Pandemija, koja je Eleven Madison umalo otjerala u bankrot, presudila je o promjeni koncepta. 

“Način na koji proizvodimo i konzumiramo hranu, na koji jedemo meso, nije održiv. To nije moje osobno mišljenje već činjenica,” rekao je Humm u jednom nedavno emitiranom podcastu. “Promjena koncepta velik je rizik i neće se odraziti samo na moj život. Jedno glavno jelo košta prosječno 55 dolara. Možemo li toliko naplatiti brokulu?  Vjerojatno ne,” kaže Humm.

Osim restoranskih financija stradat će i neki Hummovi poslovni partneri. Vijest o prelasku Eleven Madisona na vegansku kuhinju odjeknula je kao bomba među dobavljačima, posebno uzgajivačima peradi i mesa. “Hrana će mu morati biti zaista nadzvučna želi li da gosti budu sretni puna dva sata,” komentirala je Ariane Daguin, uzgajivačica peradi, “Meni bez mesa je kao paleta bez boja.” Veganski Eleven Madison otvara se u lipnju. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.