Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prilično je nevjerojatno i sasvim nedopustivo da usred sezone jagoda brojni restorani nemaju deserte s jagodama

castillo-de-canena-jagoda

Hrvatski se chefovi i restorateri zaklinju na vjernost sezonama. Ovo doba godine nedvojbemo je sezona jagoda. Međutim, u čitavom nizu zagrebačkih i nezagrebačkih restorana u zadnjih su nas desetak dana nudili desertima s jabukama, kruškama, heljdom, limetom, narančama kao i sa svim mogućim čokoladnom varijacijama. Ali bez jagoda, premda se jagode i čokolada izvrsno slažu. Tek par restorana u Teslinoj i još nekoliko drugih zagrebačkih fine dining restorana svakodnevno pripremaju kolače od jagoda. 

Zašto restorani koji tvrde da su sezomski orijentirani, usred sezone jagoda radije nude deserte sa zimskim, jesenjim ili južnim voćem? Nije riječ o škrtosti: jagode su jeftine i ne utječu na restoranski food cost. Ovdje se radi o tri druga razloga. Prvo, hrvatska restoransks industrija načelno podcjenjuje deserte.

Većina hrvatskih restorana misli da je u redu posluživati samo palačinke, industrijske sladolede, štrukle i tiramisu, dok se lava cake i i pannacotta i danas smatraju višim dostignućima. Drugo, brojni hrvatski restorani ne peku kolače, nego ih kupuju iz loših i jeftinih slastičarni. Treće, u Hrvatskoj gotovo da nema ozbiljnih restoranskih slastičara, uz točno četiri ili pet uvijek istih iznimki. Što sve dovodi i do potpune desertne nesezonalnosti hrvatske restoranske industrije usred sezone jagoda. Deserti su, nažalost, najslabiji segment domaće gastronomske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.