Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PIJU SOMMELIERI Mario Meštrović (Kaiser) preporučuje riesling i chardonnay

sommelieri-mario-mestrovic

U novoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Mario Meštrović, vlasnik restorana Kaiser, sudac na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama i nositelj ASI Gold ceftifikata. Meštrović je član izvršnog odbora Hrvatskog sommelier kluba u Zagrebu i predavač na Fakultetu turističkog menadžment ai ugostiteljstva u Opatiji..

Najvažnija odlika iskonskih vinskih ljubitelja, prema mom skromnom mišljenju je da kušaju sve stilove vina. Kao i u ostalim ljubavima, dozvoljeno je imati preference. Ukoliko govorimo o vrhunskim izričajima sortnih vina koja donose svježinu i voćni užitak, ljubitelj sam rieslinga, kompleksnih vina i pratitelja sljubljivanja s hranom, chardonnaya te vina od sorte pinot noir kao ultimativnog užitka i spoja elegancije, slojevitosti, profinjenosti, plemenitosti, zaobljenosti  te ravnotežie okusa. 

U percepciji mog uma pada međunarodna vinska floskula ABC anything but chardonnay, jer daje najkompleksnija, profinjena bijela vina koja su često Casanove za mnoštvo jela pri uparivanju. 

dr-loosen-blue-slate

Često na dnevnoj bazi uživam u Rieslingu Red Slate, ili Blue Slate još profinjenijem, Dr Loosena. Riesling koji je toliko živahan svojom voćnošću bresaka, jabuka te aroma koje podsjećaju na kremen kamen. U ustima prštav osjećaj kombinacije voćnosti, svježine i mineralnosti koja bridi na jeziku i koja čini da nesvjesno posegnem za sljedećim gutljajem živosti u čaši. Fantastičan i za osvježenje i za potaknuti želju za konzumacijom hrane ili za sljubljivanjem s morskim salatama poput sipe, liganja, muzgavaca, uz dodatak brunoise jabuka, avokada, manga i sl. začinjene laganije jabučnim ili vinskim octom.

Tri pristupačna chardonnaya često izmjenjujem za osobno uživanje. Krauthaker Rosenberg, Les Setiles Oliviera Leflaivea iz Burgundije te Ivančićev Griffin sur lie. 

Sva tri vina imaju ugodan spoj orašastog voća, vanilje, fine hrastovine i voćnosti. Kompleksna s elegancijom, putrasto ugodno zaokružena i uravnotežena u okusu, duge i dopadljive trajnosti okusa fine kakvoće. Izdvojit ću iz mnoštva jela krem juhu od 4 do 5 vrsta gljiva uključujući boletuse, kombinacija koje možda ne padaju na um prve, ali sjajno prate ova tri vinska mušketira. 

menzaric-marvel-noir

Od crvenih vina izvrstan, manje poznat Marvel Noir, Old School Collection 2017. Mežnarić, Pinot Noir u rangu mladih, spremnih a potentnih Burgundaca. U aromatici dopadljivo ispreplitanje crvenog voća, odmjerene arome barrique bačvice, vanilije,  zemljanih aromatskih senzacija  te naznake crnog čaja. U okusu, slasan, kremast, svjež a uravnotežen, mekan, elegantan i kopleksan. 

I za kraj Enjingi, Venje crno 2006. od svega što mi trenutno pada na pamet najbolja vrijednost za novac crvenog vina u Hrvatskoj. Slasno, užitno, dugotrajnog bogatog okusa, slojevito, odmjerenog tijela. Cuvee zweigelta, pinot noira, frankovke i cabernet sauvignona definitivno je iznio najbolje od svake sorte, sve arome i okusi savršeno su ukomponirani u zajedničku cjelinu zvanu Venje crno. Winely Yours…Mario Meštrović

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.