Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo šampionsku mladu malvaziju s Vinistre 2021. Denis Bernobić mogao bi postati zvijezda

bernobic-malvazija

Višnjan je dosad bio najpoznatiji po Zvjezdarnici koju vodi čuveni astronom, renesansni intelektualac Korado Korlević. No, s obzirom na dugogodišnju popularnost vina Franka Radovana i na recentnu pobjedu Denisa Bernobića na Vinistri, Višnjan bi mogao postati podjednako poznat i po malvazijama.

Premda ima četrdesetak godina, i premda se njegova obitelj generacijama bavi vinogradarstvom, Denis Bernobić postao je regionalno i nacionalno poznat prošlog tjedna, kad su objavljeni rezultati Vinistre.

Bernobićeva Malvazija iz 2020. godine pobijedila je u kategoriji mladih malvazija. Ta se kategorija često pokazivala iznimno značajnom za uspjeh novih vinara: Marko Fakin svoj je brend počeo graditi na bezbrojnim zlatnim medaljama s Vinistre. 

Denis Bernobić ove se godine prvi put prijavio na Vinistru. Uzorke je poslao doslovno u zadnji trenutak. A vina buteljira tek treću godinu. Prije toga, njegova se obitelj bavila prodajom vina u rinfuzi. Bernobićeva su se vina, što je možda neobično, više prodavala u Rijeci nego u Istri. Pobjedom na Vinistri to će se sigurno promijeniti, premda Denis Bernobić raspolaže s vrlo malo buteljki šampionske malvazije.

Bernobić je grožđe za svoje prvo nagrađeno vino brao 15. rujna. Njegovi su vinogradi terasasti, na visini od oko 400 metara, što znači da su stalno izloženi vjetru i značajnim temperaturnim ralikama. Neki su položaji vrlo strmi. Bernobić, što je zanimljivo, ne provodi zelenu berbu. Međutim, najstarije su loze malvazije posađene prije sedamdesetak godina, što samo po sebi drastično reducira prinose.

Bernobićeva pobjednička Malvazija (13 posto alkohola, oko 5,5 grama kiselina) ujedinjuje naglašenu, hrskavu svježinu, srednje tijelo, razigranu sortnu aromatičnost (bazga, livadno cvijeće, žuto ljetno voće, citrusi) i zaista pohvalnu čistoću okusa, sa sasvim blagom bademastom gorčinom na razmjerno dugom završetku.

Moramo, naravno, vidjeti kako će se Bernobićeva Malvazija iz 2020. godine držati najesen, pa onda idućeg  proljeća i ljeta. Nadamo se da neće pasti kao što se to često dešava mnogim malvazijama koje se doimaju atraktivnima u ovo doba godine.

Ako Malvazija iz 2020. položi test vremena, ako Bernobić napravi nekoliko uzastopnih veoma dobrih vina i ako položi međunarodne testove kvalitete, moći ćemo govoriti o novoj zvijezdi istarske vinske scene.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.