Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Traminac Joseph južnotirolske vinarije J. Hofstatter aromatična je kristalna senzacija

joseph-hofstatter

Dobra bijela vina iz Južnog Tirola (Alto Adigea) razlikuju se od većine europskih bijelih vina po sasvim jedinstvenoj teksturi. Ona stvaraju dojam kristalne čistoće: reći da su hrskava i svježa definitivno je premalo. Ona mogu biti doista kristalna, pod uvjetom da nisu vidjela barrique. 

J. Hofstatter jedna je od najvažnijih vinarija u Alto Adigeu. Vinariju je još 1907. osnovao Josef Hofstatter lokalni gostioničar u južnotirolskom mjestu Tramin koje se pogrešno smatra rodnim mjestom traminca što, nažalost, piše i na Wikipediji (gewurztraminer je u stvari popularna i jako aromatična varijanta prastare francuske sorte savagnin).

Poslije Hofstatterove smrti, vinarija je uslijed nekoliko brakova mijenjala vlasništvo, ali je ostala povezana s obitelji Hofstatter. Godine 1959. južnotirolski vinogradar Paolo Foradori oženio se s jednom gospođom iz klana Hofstatter. Tako je stvorena moderna kuća Hofstatter, čiji je sadašnji vlasnik i glavni enolog odlučio nositi oba prezimena: čovjek se zove Martin Foradori Hofstatter.

Hofstatteri su postali poznati po tome što su buteljirali prvi crni pinot u Alto Adigeu, iz vinograda Barthenau koji je ime dobio po bečkom znanstveniku, strastvenom obožavatelju burgundskih vina koji je još u 19. stoljeću u Alto Adigeu zasadio crni pinot.

Unatrag četvrt stoljeća vinarija J. Hofstatter izašla je iz lokalnih okvira i stekla zavidnu svjetsku reputaciju. Hofstatterove je buteljke u Hrvatsku prije petnaestak godina počela uvoziti tvrtka Vino.hr. Sada Hofstattera distribuira zadarski Atrox.

Nedavno smo probali Hofstatterov traminac Joseph, iz berbe 2019. Jako volimo traminac.bNeke od glavnih uobičajenih značajki europskih traminaaca, od Alsacea do Iloka, jesu uljaste teksture i niže kiseline.

Hofstatterov bazni traminac (imaju i skuplji single vineyard) nije uljast i nema nisku kiselinu. On je ustvari kristalno čist, napadno svjež, s dobrim kiselinama (5.6 grama ) i s nevjerojatno čistim, laserski odrezanim aromama. I netko tko nema posebno iskustvo s kušanjima vina u Josephu će lako prepoznati čiste arome sušenog cvijeća, ružnih latica, ličija, manga i limetine kore.

Usprkos 14 posto alkohola, vino nije teško. Naprotiv, ono je nevjerojatno elegantno, precizno i zapravo osvježavajuće, s jako dugim mineralnim završetkom. Hofstatterov Joseph uvjerljiv je primjer je utjecaja terroira na sortu koju smatramo jako poznatom: klima u Alto Adigeu može biti hladna, s velikim temperaturnim razlikama, vinogradi počinju s 260 metara nadmorske visine a završavaju na gotovo 900 metara (za sauvignon i thurgau-muller) dok su tla često vrlo škrta, kisela i odgađaju dozrijevanje grožđa. Loze su stare prosječno tridesetak godina.

Traminac Joseph spada među senzacionalnija bijela vina koja smo probali ove godine. Cijena od oko 150-160 kuna kuna čini se više nego primjerenom. 

Prvoloptaški gledajući, Joseph bi trebalo piti u azijskim, osobito indijskim restoranima. No, zbog svježine, kristalne teksture i čistoće mirisa, ovo se vino izvrsno slaže sa svim aromatičnim mekanim sirevima, umacima na bazi sireva s plemenitom plijesni, s jakovskim kapicama, kao i sa sasvim jednostavnim jelima poput pečene piletine i pečene puretine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.