Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orahovička Vrhunska frankovka vjerojatno je najbolje crno vino do 60 kuna koje se prodaje u supermarketima

orahovica-frankovka-g

Orahovička Vrhunska frankovka košta između 45 i 53 kune. Na akcijama se često spušta do 40 kuna. Uz Laguninu Terra Rossu, riječ je o cjenovno najpristupačnijem zaista dobrom crnom vinu dostupnom u širokoj prodaji.

Utoliko orahovička Vrhunska frankovka spada u sličnu kategoriju vina kao beljska Kvalitetna graševina i iločka Kvalitetna graševina, koje su vrlo dobre i desetak ili više kuna jeftinije, ali je tu ipak riječ o mladim bijelim vinima, koja ne odležavaju i bitno ranije dolaze na tržište. U sva tri slučaja cijena je disproporcionalna kvaliteti, jer su ta vina predobra za svoju cijenu.

U sva tri slučaja radi se o slavonskim vinima: da ta vina dolaze iz Dalmacije ili Istre, bila bi osjetno skuplja. U sva tri slučaja radi se o vinima koja su nakupila niz važnih međunarodnih priznanja, uključujući Decanterova srebra i bronce.

Ovih smo dana kušali novu orahovičku Vrhunsku frankovku iz berbe 2018. Prva je boca bila tehnički neispravna, s teškim, neugodnim mirisima starih neodržavanih bačvi. No, druga je boca bila odlična. Nova Vrhunska frankovka voćno je vino, puno aroma, malina, kupina i borovnica, s jakom,čvrstom strukturom, ugodnom mekanom teksturom i neobičnom linearnošću.

Mnogo skuplja hrvatska crna vina pate od šupljine na srednjem nepcu. Orahovička Vrhunska frankovka postojano je puna, sa snažnim voćno čokoladnim okusima i s veoma mnogo svježine.

Frankovka bi trebala biti najvažnija hrvatska kontinentalna crna sorta. Osim na kontinentu, pod imenom borgonja svojedobno je bila popularna u Istri, gdje Ivan Damjanić proizvodi vjerojatno najbolju hrvatsku borgonju/frankovku. U Slavoniji izvrsnu frankovku proizvode i Belje i Feravino.

Orahovička Vrhnska frankovka idealna je prilika da za mali novac upoznate ovu superiornu  srednoeuropsku sortu. Budući da ulazimo u sezonu roštilja, zaista je teško preporučiti vino koje se bolje slaže s bazičnim roštiljskim jelima, a može se kupitii za pedesetak ili manje kuna. Zbog kombinacije naglašene voćnosti i svježine, Vrhunska frankovka iz Orahovice morala bi biti zanimljiva ne samo roštiljarnama nego i pizzerijama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.