Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo nove butelje Domaines Ott, prvog jako ozbiljnog proizvođača provansalskog rosea

domaines-ott-g2

Domaines Ott postao je klasik prije puno, puno godina. Obitelj Ott možda nije proizvodila najbolje provansalske rosee, ali su prvi nametnuli rose kao vrhunsko gastronomsko vino. Domaines Ott na širokoj su, gotovo globalnoj skali promijenili imidž rosea.

Poslije njihovih vina rose je postao donekle ravnopravan respektabilnim crnim i bijelim južnofrancuskim vinima. Masovni komercijalni uspjeh blijedoružičastih provansalskih vina predvođenih Whispering Angelom, Minutyjem i Miravalom, došao je desetak godina kasnije.

Godine 2004. Domaines Ott postale su dio Roedererova malog ali utjecajnog imperija vrhunskih vina. Članovi obitelji Ott i dalje rade u vinogradima, vinariji i marketingu, ali Ott je dio Roederer Collectiona koji, uz fenomenalne šampanjce, obuhvaća raznolik portfolio svjetskih brendova: od pjenušaca Roederer Estate u Kaliforniji, preko uglednog Ramosa Pinta u Portu do bordoškog cru bourgoisa Chateau de Pez.

U Vinoteci obitelji Dusper u Zelinskoj ulici probali smo najnovije berbe Domaines Ott. Dusperi uvoze Domaines Ott još od početka ovog stoljeća, što sugerira da se radi o vinima koja su pronašla svoju nišu na hrvatskom tržištu.

Rose By Ott startna je linija Ottovih buteljki. Riječ je o naglašeno voćnom, osvježavajućem, jednostavnom i jako ugodnom vinu prepunom primarnih aroma, s dosta svježine, koje treba servirati na plaži, na bazenskom baru ili uz neki lagani snack u toplim ljetnim večerima (kad jednom stignu). By Ott je napravljen od cinsaulta, grenachea i syraha.

byottros-01_0_1

Chateau de Selle, također iz 2020. puno je kompliciranije vino, koje opravdava ugled Domaines Ott kao začetnika gastronomskog rosea. Chateau de Selle začinsko je i hrskavo ružičasto vino, u kojem se voćne arome miješaju s vinskim mirisima.

No, najvažnije je da Chateau de Selle ima čvrstu, kiselu strukturu, koja mu omogućuje vrlo dobro slaganje s čitavnim nizom ljetnih jela: od salate niçoise koja se uvijek preporučuje uz provansalske rosee, preko tartara od žute tune i raznih jednostavnijih sushija, do kompliciranih jela poput bouillabaissea, bourridea ili brudeta. Škampi na buzaru također se ne bi bunili protiv Chateau de Sellea.

domaines-ott-chateau-de-salle

Prije ovih poletno ozbiljnih rosea, propili smo nekoliko čaša Roedereova šampanjca Philippe Starck iz 2012, berbe koja se u retrospektiivi pokazuje iznimno uspješnom. Philippe Starck je brut nature, šampanjac bez dodatka post-degoržacijskog šećera, koji plijeni koncentracijom, vibrantnom kiselinom, slanom mineralnošću i elegancijom.

Roedereov Philippe Starck stvoren je za sirove kamenice, ježince, sirovu bijelu ribu, sirove škampe, ali i za tipična proljetna jela poput rižota primavera, bijelih šparoga ili juhe od graška i zelene salate. No, najbolji je sam. U petnaestak minuta popili smo tri čaše i nije nam bilo dovoljno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.