Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Allart Blanc de blancs jedan je od najjeftinijih dobrih šampanjaca napravljenih samo od chardonnaya

allart-blanc-de-blancs

“Allart Blanc de blancs spada među najjeftinije blanc de blancs šampanjce,” piše na Wine Searcheru, našoj omiljenoj stranici za provjeru cijena stranih vina. Blanc de blancs šampanjci nisu jeftini. Oni bez oznake berbe načelno su 25 do 30 posto skuplji od drugih non vintage šampanjaca, dok vrlo posebni blanc de blancs šampanjci, poput Krugova Clos de Mesnila, spadaju među najskuplje na tržištu.

Allart & Fils je mala obiteljska šampanjerija osnovana 1964. godine blizu Reimsa. Njihov bazični šampanjac prodaje se u Hrvatskoj već nekoliko godina, s podjednakim uspjehom među privatnim kupcima i restoranima, koji ga zbog odličnog omjera cijene i kvalitete često toče na čaše.

Blanc de blancs nije bitno skuplji (na polici košta oko 250 kuna) a puno je kompleksniji od bazičnog Allarta, što je i normalno; Allartov Blanc de blancs odležava na kvascima četiri godine. Vino je na nosu tipično limunasto i cvjetno, u ustima kremasto i citrusno i jako lijepo perla.

Ono nema osobito moćnu strukturu i nije dugačko kao što bi se moglo naslutiti prema školskom mirisu karakterističnom za stil, ali je jako pitko i ugodno. Radi se o lijepom malom šampanjcu koji fino ide uz bijelu ribu, školjke, kozice, kao i uz proljetno povrće poput šparoga i mladog graška. Allartov Blanc de blancs, kojeg distribuira Vivat, jako je dobra vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.