Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zirojevićevim odlaskom iz Laganinija Hvar bi mogao ostati bez jedinog fine dining restorana

laganini-ulaz

Hrvoje Zirojević u Laganiniju se bavio jako teškim i kompliciranim ugostiteljskim žanrom: fine diningom na plaži. I to je radio fenomenalno.

Kad je riječ o  hrani, Zirojević je uspio kuhati kompleksno i, precizno i hedonistički, izbjegavajući težinu koja ionako ne bi mogla funkcionirati na plus trideset i nešto stupnjeva. Kad je pak riječ o servisu, osoblje u Laganiniju bilo je toliko dobro izvježbano i pažljivo, da je provjeravalo čak i temepraturu čaša, prije nego se u čaše točio šampanjac.

Laganini je bio spektakl koji je, kako znamo iz primjera redovitog gosta Bona Voxa, postigao zasluženu međunarodnu reputaciju. Tko će god naslijediti Zirojevića, imat će strahovito težak zadatak da održi razinu njegova Laganinija. Laganini je, također, bio i jedini pravi fine dining restoran na Hvaru, otoku s ogromnim turističkim potencijalom, i s teškim nedostatkom modernih ili viših hotelskih i ugostiteljskih formata,

Hvar ima ponešto zanimljiivh bistroa, nekoliko užasno skupih restorana u kojima wagyu košta više nego  u centru Londona, i niz konvencionanih, ovakvih ili onakvih ribljih restorana, od kojih se pojedini bliski gastrotainmentu. No ni jedan od njih nikad nije ulazio u sam vrh nacionalne ili dalmatinske gastronomske scene.

Utoliko Hvar treba žaliti za velikim chefom Hrvojem Zirojevićem S druge strane, Split se treba veseliti, jer u Splitu već godinama nema ni jednog fine dining restrana. Budući da je gospodin Zirojević ionako mentor ili blizak prijateljj većem broju splitskih chefova, njegov bi dolazak u Dvor mogao pokrenuti tek naizgled dinamičnu, ali sadržajno prilično uspavanu splitsku restoransku scenu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.