Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REPTRAK Talijanska Barilla najugledniji je svjetski prehrambeni brend za 2021.

barilla

U novom godišnjem RepTrak izvještaju industrija hrane i pića zauzela je oko 10 posto liste, ukupno jedanaest mjesta. Najugledniji u ovom segmentu je talijanski brend tjestenina Barilla, slijedi francuski brend mliječnih proizvoda Danone, američki Kellog’s, pa opet jedan talijanski brend, Lavazza. Giganti poput Kraft Heinza, Nestlea i Unilevera plasirali su se u drugoj polovici liste, a među najuglednijima u industriji hrane je i jedan lanac supermarketa, Aldi. 

RepTrak, nekadašnji Institut za praćenje reputacije, bostonska je kompanija koja prati i klasificira reputaciju kompanija. Reputacija, ugled, nematerijalni je kapital kompanija, kompleksan skup vrijednosti koji se ne može egzaktno mjeriti ali ima vrlo konkretan utjecaj na uspješnost i rast kompanija.

RepTrakov model 1999. je razvio sveučilišni profesor Charles Fombrun. Od ostalih modela poput Fortuneovog ili RQ-a (Reputacijski kvocijent) razlikuje se po tome što mjeri četiri ključna područja; povjerenje, cijenjenost, divljenje i dobar osjećaj stakeholdera, od dioničara, zaposlenika i poslovnih partnera do kupaca i uže ili šire zajednice. Ugled kompanije pritom se analizira kroz sedam dimenzija: proizvode/usluge, inovacije, uvjete rada, kvalitetu upravljanja, ponašanje tvrtke u zajednici, leadership i poslovnu uspješnosti. Ukupna ocjena koristi se za klasificiranje kompanija na listi koja se objavljuje svake godine. Sve iznad 70 bodova smatra se vrhunskom ili snažnom reputacijom.  

Prema RepTrak listi za 2021. godinu najugledniji brendovi na svijetu su redom Lego, Rolex, Ferrari i Bosch. Među kompanijama iz industrije hrane i pića najbolje stoje talijanske i američke tvrtke. Evo poretka za 2021.

11. Barilla 76,9

18. Danone 76,4

19. Ferrero 76,3

30. Kellog’s 75,7

53. Lavazza 74,5

57. Kraft Heinz 74,3

59. Mars, 74,1

63. LVMH 74,1

65. Aldi 73,9

76. Hershey 73,4

85. Nestle 73,2

97. Unilever 73

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.