Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatska bi do lipnja mogla uvesti covid putovnice

granica-turizam

Hrvatska se pridružila dogovoru 12 članica Europske unije o uvođenju covid putovnice koja bi osigurala slobodu kretanja građanima cijepljenima cjepivima priznatima u EU. Covid putovnica smatra se strateškim projektom za ovogodišnju turističku sezonu u Europi.  

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska krajem ožujka dogovorike se da se covdi putovnica izdaje po sedam kriterija i da bi u primjeni trebala biti najkasnije do lipnja. Premijer Andrej Plenković to je potvrdio danas u izjavama uoči sjednice Vlade 

Zelena putovnica preko QR-koda pokazuje je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena u cijeloj EU. Problem je što dio javnosti covid putovnicu doživljava kao diskriminaciju ljudi koji se ne mogu, ne smiju ili ne žele cijepiti, kao daljnju institucionalizaciju ograničenja zajamčene slobode kretanja građana i kao prisilu na cijepljenje.

Tehnički i etički problem je i tretman osjetljivih zdravstvenih podataka vlasnika covid putovnice. Prema sadašnjem dogovoru, ti bi podaci ostajali u matinim zemljama i ne bi išli u EU mrežu. Možda najkompliciraniji korak bit će primjena covid putovnice u kretanju u zemljama izvan EU. Europska komisija uskoro bi trebala dati mišljenje o kriterijima za covid putovnicu i odlučiti na koji način ona može u primjenu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.