Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ŠTO PIJU SOMMELIERI Darko Lugarić (Tač) ekspert za hrvatska kontinentalna vina, otkriva svoje najdraže graševine

sommelieri-lugaric-grasevine

U ovoj rubrici Kulta Plave Kamenice vodeći hrvatski sommelieri preporučivat će vina, otkrivati osobne preferencije i s čitateljima dijeliti dojmove o vinima i profesionalni pogled na svakodnevni život s vinom. Ove nedjelje vina preporučuje Darko Lugarić, glavni sommelier zagrebačkog restorana Tač, najveći stručnjak za kontinentalna hrvatska vina među sommelierima. Stoga nam je posebno drago da je za ovu nedjeljnu preporuku odabrao graševine. Graševina je vjerojatno najpotentnija hrvatska sorta, što pokazuju brojne međunarodne nagrade za vina od graševine, ali na hrvatskom tržištu još relativno podcijenjena. Gospodin Lugarić otkriva dragulje koji pokazuju pravu raskoš ove sorte.

Što piju sommelieri, svakako teško pitanje. Nijedan ozbiljan sommelier ne pije samo jednu sortu ili određena vina – to je suprotno prirodi posla. Sommelier mora istraživati sorte, regije i terroire. Svugdje ima dobrih vina, dobrih pojedinaca, dobrih vinara koji rade prave stvari, samo ih treba pronaći. Volim vina od rieslinga, pinot noira, ozbiljne kupaže. Jednostavno volim dobra vina.

tomac-pet-nat

Živjeti u Hrvatskoj a ne uvidjeti potencijal graševine bilo bi zaista neozbiljno. Ova je sorta toliko versatilna da se od nje rade izvrsni pjenušci pa sve do predikatnih vina. Živimo u vrijeme pomodnosti pet nata. Obitelj Tomac napravila je izvrstan upravo od graševine. Vino je fino, lagano i pitko, suho i sortno prepoznatljivo. Odličan aperitiv. Volim i graševinu Mitrovac Vlade Krauthakera. Uvijek je pouzdana, tipično kutjevačko slasna, čvrsta tijela i dobre kiseline. Odlično se sljubljuje s grilanom vratinom crne slavonske svinje. Fino paše i uz riblje fiševe. 

de-gotho-grasevina

Graševina de Gotho jedno je od najboljih hrvatskih bijelih vina, što je potvrdio i dekanter platinum nagradom. Ovo vino volim piti u posebnim trenucima u intimnom društvu svojih najbližih. Strukturirana je, puna, vrlo precizna u doziranju odležavanja u drvu, slasna i svježa. Poslužujem ju s odreskom pečene tune na gradelama kao i hobotnicom te teletinom ispod peke. Velika berba 2011. Iločkih podruma za mene je neizostavno vino. Volim njegovu slojevitost, zrelost i što kroz godine nije izgubilo sortnost, već je sve bolje i bolje. 

I na kraju, uz slatke trenutke neizostavna su vina graševine Izborne berbe prosušenih bobica 2012 Vlade Krauthakera ili arhivsko vino Ledena berba 2009. Kutjevačkih podruma

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.