Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni Tickets Alberta Adrie u Barceloni bankrotirao je zbog pandemije

albert adria

El Barri je bio san Alberta Adrie, jednog od najvažnijih slastičara i restoratera današnjice. “Brutalan san koji mi je puno dao i nakon deset godina nestaje, ali vrijedilo je,” kako je ovih dana izjavio katalonski chef. Albert Adria, brat Ferrana Adrie, i njegovi partneri braća Iglesias, proglasili su bankrot restoranske grupe El Barri.

To znači da su ugašeni restorani Tickets, Hoja Santa, Pakta i Bodega 1900, javljaju španjolski mediji. El Barri je bio ideja Alberta Adrie, kojom je htio zadržati stratešku poziciju prednost Barcelone na svjetskoj gastronomskoj sceni nakon zatvaranja elBullija.

Tickets, ingeniozni tapas bar zbog su foodieji nerijetko putovali u Barcelonu, bio je 20. na listi World’s 50 Best Restaurants. Njegova budućnost, kao i ostalih restorana u grupi, sada je u najmanju ruku neizvjesna. Ostat će, zasad, otvoren samo restoran Enigma, koji Adria vodi izvan partnerstva s braćom Iglesias, ali ne zna hoće li je otvoriti prije 2022. godine.

Pandemija i politika regionalnih vlasti prema ugostiteljima uzimaju trofejne žrtve u Kataloniji. Prošlog mjeseca zatvorila su se dva povijesna restoranau Barceloni, sada je bankrotirao i jedan od najslavnijih i najoriginalnijih. Za razliku od Madrida gdje restorani uz ograničenja smiju raditi, u Barceloni primjenjuju tvrde mjere. Lokalno udruženje restoratera, koje okuplja neka od najvećih imena svjetske gastronomije (Adria, Roca, Castro, Abellán…), uputilo je nekoliko apela vlastima, upozoravajući da će konstantni lockdown i nedovoljna pomoć ugostiteljima uništiti jedinstvenu gastronomsku scenu Barcelone. 

Prema pisanju španjolskih medija, Iglesias Grupa, referentna točka lokalne gastronomije, proglasila je bankrot jer su im se dugovi restoran u Barceloni, Madridu i Londonu, među kojima su i oni koji ne spadaju u El Barri, popeli na osam milijuna eura. Uzrok svih gubitaka je lockdown. Još u rujnu El Barri je najavio privremeno zatvaranje restorana, ali ispalo je da je ono bilo trajno, zbog zabrana putovanja i ograničenja radnog vremena s kojim njihovi koncepti nisu mogli funkcionirati. Bankrot El Barrija ozbiljno će osakatiti restoransku scenu Barcelone. I imamo razloga strahovati da ovo nije kraj loših vijesti,. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.