Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Francuski vinogradi ponovno gore. Mraz je poharao loze od Bordeauxa do Burgundije

burgundija-mraz-g

Vinari od Bordeauxa do Burgundije u vinogradima su zapalili su vatre, neki su i podigli helikoptere kako bi zaštitili mladu ovogodišnju berbu od mraza. Iz nekih francuskih regija već dolaze izvještaji o šteti. Sve je više naznaka da bi mraz ove godine mogao nanijeti značajne gubitke vinarima. Vinogradi su tek propupali i oštećenja od hladnoće mogu dramatično smanjiti prinose. 

Neki vinari helikopterima pokušavaju raspršiti ledene čestice i pokrenuti cirkulaciju toplog zraka s tla. Jučer je najgore bilo u Bordeauxu i Burgundiji ali još nema kompletne slike situacije. 

Bordoško regionalno udruženje CIVB objavilo je da još procjenjuje štetu ali sigurni su da će “dramatično utjecati na berbu 2021,” javlja Decanter. U Burgundiji se već tri dana bore s temperaturama od -3 do -6 i snijegom koji je pao početkom tjedna. U mnogim vinogradima vatre nisu uspjele zaštiti chardonnay. Vinogradi crnog pinota u Pommardu i Côte de Nuits navodno su manje oštećeni jer su već završili fazu pupanja.

“Cijelu Burgundiju, od Chablisa do Mâcona , pogodila je ekstremna hladnoća, a šteta će ovisiti o vegetativnoj fazi u kojoj je mraz zatekao vinograde,” izjavio je predsjednik Unije burgundskih vinogradara Thiébault Huber. Osim niskih temperatura vinarima je problem trajanje mraza. Sada mogu čekati procjene štete za nekoliko tjedana i nadati se da će rezervni pupovi, koji se na lozi pojavljuju nakon prvih ali u puno manjem broju, biti dovoljno snažni.

U Champagni, temperature su pale ispod -7 dvije noći zaredom. Opet, najviše je pogođen chardonnay, dok su pinot noir i pinot meunier ostali uglavnom u dobrom stanju. Štete su prijavljene i u vinogradima u Gravesu, ali nitko još ne zna što očekivati jer prema vremenskim prognozama opasnost još nije prošla.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.