Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Theatrium se trijumfalno vratio na zagrebačku gastronomsku pozornicu

theatrium-2021-4

U petak 9. travnja ponovno se otvorio Theatrium chefa Filipa Horvata. Theatriumovo otvaranje tjednima kasni za drugim velikim zagrebačkim restoranima, no Filip Horvat svoj restoran u atriju ZKM-a ionako smatra vrlo dugoročnim projektom u kojem mjesec ili dva ne igraju osobitu ulogu.

Danas oko jedan, svih je šest stolova na Theatriumovoj terasi bilo zauzeto. I svi su, osim jednog, bili osunčani, što je dosta važno u vjetrovite dane.

Theatriumov prvi meni poslije skoro pola godine time outa logično je minimalistički. Sastoji se od tek desetak jela, uključujući klasične Horvatove favorite poput rižota s biftekom i govedine Wellington. Ako smo dobro vidjeli, danas među glavnim jelima nije bilo nijedne ribe. 

theatrium-2021-2

Minimalizmu usprkos, hrana je jako dobra do fenomenalna. Kad kažemo fenomenalna, mislimo na tartar od divljih šaproga s tekućim žumanjkom, majonezom s uljem koštica grožđa i adiktivnim hrustavcem sa sirom. To je jelo, dakle, genijalno u eleganciji i čistoći okusa, međuodnosu tekstura i raskošnom dojmu koji ostavlja. Budući da košta smiješnih 50 kuna, zaista se ne možemo sjetiti boljeg primjera visoke gastronomije za manji novac u novijoj povijesti zagrebačke restoranske scene (zbog tekućeg žumanjka gosti bi uz šparoge trebali dobiti žličice, što je danas nažalost izostalo).

Druga jela koja smo probali u petak ne pripadaju visokoj gastronomiji, nego slasnoj bistro kuhinji, poput capelletta punjenih janjetinom ili izvrsnih kruščića s maslacem s crnim tartufima.

theatrium-2021-5

Povratak u visoku gastronomiju goste koji pametno naručuju očekuje među desertima. Riječ je o zelenoj jabuci posluženoj s meringom, gelom od ruma i demerare i redukcijom jabuke. Zelena jabuka koja dominira tanjurom nije, naravno, prava jabuka, nego lijepo jabukoliko tijelo punjeno elementima tarta od jabuke okruženo najfantastičnijim sladoledom od lješnjaka kojeg smo probali izvan restorana s dvije ili tri zvjezdice.

theatrium-2021-1

Horvatova je jabuka sama po sebi vrijedna dolaska u Theatrium: ako niste avanturistički raspoloženi, prvo možete naručiti tartar biftek, rižoto ili pastu s kozicama, ali ne smijete propustiti ovaj desert, s kojim se može uspoređivati još jedino dekonstruirana međimurska gibanica Brune Vokala u Noelu. A ako zaista želite ozbiljno jesti, počnite šparogama, nastavite s Wellingtonom pa završite s jabukom.

theatrium-2021-3

Vinska je lista trenutno pomalo devastirana, no na njoj se još može naći ponešto dobrih vina, uključujući jako mineralni šampanjac Pertois-Moriset koji doslovno miriše na kredu (šampanjsko se tlo dijelom  bazira na kredi).

Theatirum se trijumfalno vratio na pozornicu. Odličan je već u  sadašnjem, minimalističkom izdanju. Sa sadržajno opsežnijim menijem i obnovljenom vinskom kartom, ponovno će zauzeti jedno od najviših mjesta u hrvatskoj restoranskoj hijerarhiji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.