Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Istri žele otvarati farme jestivih algi

farme-algi

U Kašteliru u Istri, u staklenicima u kojima su nekad rasle rajčice, potvorena je prva hrvatska farma algi. Pokretač ovog projekta je Fran Palokaj iz Nizozemske, direktor tvrtke Adriatic Algae Biotech, piše portal Parentium.com.

Palokaj je u suradnji s lokalnim partnerima 2017. pokrenuo osam pogona za proizvodnju chlorelle, a u okolici Poreča želi utemeljiti Akademiju algi, istraživački centar s velikom proizvodnjom i preradom jestivih algi. Kako prenosi porečki portal, Palokaj se na komercijalnu proizvodnju odlučio nakon deset godina istraživanja. Tehnologiju želi pojednostavljivati i dijeliti. “Od kada radimo na tome investiciju smo snizili deset puta,” tvrdi Palokaj.

Vrlo visoki troškovi jedan su od glavnih razloga sporog razvoja komercijalne proizvodnje jestivih algi, hrane koju smatraju velikim adutom budućnosti zbog njihovih superiornih nutricionističkih karakteristika i velikih mogućnosti ekološke proizvodnje (mala potrošnja vode, velika količina proteina na maloj površini).

Ideja Adriatic Algae Biotecha je okupiti potencijalne uzgajivače algi i nakon toga početi proizvoditi ekstrakte hranjivih sastojaka iz chlorelle, spiruline i crvene alge. Još vrijedniji projekt, istraživanje i registracija jestivih jadranskih algi za korištenje u gastronomiji, svojedobno je pokrenuo Oceanografski institut u suradnji sa chefom Davidom Skokom. Alge su fantastičan resurs koji bi u Hrvatskoj trebalo što prije početi organizirano koristiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.