Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Republikanski političari traže bojkot Coca-Cole jer je kritizirala rasistički izborni zakon u Georgiji

coca cola

Republikanci i američki desničarski nacionalistički pokret dodali su novo zvučno ime na svoju crnu listu. Proglasili su masovni bojkot Coca-Cole jer je kompanija javno kritizirala novi izborni zakon u Georgiji koji smatra opresivnim prema crncima i liberalnim glasačima.

Velik dio američke javnosti zgrožen je zakonom izglasanim 25 ožujka, nakon što su izbore u tradicionalno republikanskoj Georgiji dobili Demokrati. Predsjednik Joe Biden usporedio ga je sa zloglasnim segregacijskim Jim Crow zakonima, a Coca-Cola je bila pozvana izjasniti se kao najveći poslodavac u Georgiji.

Zakon je sporan jer među ostalim značajno otežava glasanje u odsutnosti, drastično smanjuje broj sandučića za glasanje poštom i zabranjuje svima osim osobama službeno zaduženima za nadzor glasanja da biračima koji satima čekaju u redovima poslužuje hranu i piće.

Velike lokalne korporacije poput Coca-Cole i Delta Air Linesa nisu se jasno određivale o zakonu dok on nije izglasan. Pod pritiskom, nakon što su demokratski birači, crnački aktivisti i poslovni lideri zaprijetili bojkotom, direktor Coca-Cole James Quincey dao je izjavu: “Da budem kristalno jasan…Coca-Cola ne podržava ovaj zakon jer on ljudima ne olakšava glasanje već ga otežava.”

Uslijedila je očekivana reakcija Republikanaca. Šef lokalnog kongresa David Ralston demonstrativno je otvorio limenku Pepsija nakon sjednice. Tijekom vikenda, osam republikanskih zastupnika potpisalo je otvoreno pismo Udruženju proizvođača pića iz Georgije u kojemu traže da se Coca-Colini proizvodi uklone iz njihovih ureda.

Ništa naravno nije moglo proći bez Donalda Trumpa, koji je objavio priopćenje u kojemu napada cancel culture, optužuje ljevicu da je ukrala izbore i traži od svojih sljedbenika na bojkotiraju Coca-Colu, prvu bejzbolsku ligu, Delta Airlines, JPMorgan Chase i ostale kompanije koje su kritizirale zakon. “Nećemo postati socijalistička nacija, Sretan Uskrs!” poručio je Trump. Nesretnik je, međutim, uz pripćenje objavio svoju fotografiju iz ureda, na kojoj se vidi da na stolu ima bocu Coca-Cole.

Najgore je u ovoj priči zasad prošla Coca-Cola. Kad bjesne kulturni ratovi, korporacije više ništa ne dobivaju šutnjom i izbjegavanjem teških tema. Potrošači žele znati koje vrijednosti stoje iza njihovih omiljenih brendova. Desničari sada bojkotiraju Coca-Colu, a ljevičari kritiziraju zbog kasne i mlake reakcije. Loša procjena uprave.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.