Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rastavljena međimurska gibanica najbolji je desert koji smo dosad probali u Vinodolu

vinodol-gibanica

Prije nekoliko dana na Noelovu nas je meniju iznenadio desert, potpuno dekonstruirana verzija međimurske gibanice čiji su tradicionalni sastojci pretvoreni u nekoliko vrsta krema, sladoleda, namelake i godinama fermentiranih crnih oraha. Riječ je o trenutno najboljem desertu koji se može probati u zagrebačkim restoranima.

Chef Bruno Vokal očito nije jedini kojega je inspirirao ovaj stari hrvatski restoranski zicer. U Vinodolu su nam u srijedu nakon finog ručka kao desert ponudili svoju verziju međimurske gibanice. Koji je, pokazalo se malo kasnije, najbolji Vinodolov desert koji smo dosad probali.

Vinodolovi kuhari vrlo su precizno pogodili formu između tradicionalne i modernizirane. Njihova gibanica nije ni posve starinska ni posve dekonstruirana. Dolazi u obliku ruže od tankog tijesta punjenog sirom i jabukama, kraj koje su servirani  ladoled od oraha i nekoliko točki paste od maka. 

Izdvajanje teških sastojaka, oraha i maka, u forme priloga glavnoj slastici u kojoj dominira svježina sira i jabuka, rezultiralo je bogatim ali laganim desertom, koji je zadržao okuse originalne međimurske gibanice ali ne i njenu zasitnost. Riječ je izvrsnom primjeru dobre mjere u modernizaciji tradicionalnih recepata za klasične restorane poput Vinodola.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.