Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KATASTROFA NA PLEŠIVICI Ledena noć uništila je barem pola uroda u plešivičkim vinogradima

tomac-mraz-g

“Ne bih htio pretjerivati, ali ovo je skoro kao da nam je umro netko u obitelji,” rekao nam je večeras Tomislav Tomac, šef najvažnije plešivičke vinarije. “Ovaj bismo čas potpisali da dobijemo 50 posto normalnog uroda. Ali i to je posve neizvjesno i pretjerano optimistično.”

tomac-mraz-1
tomac-mraz-4

Što se zapravo dogodilo? U noći sa 6. na 7. travnja plešivički su vinogradi pogođeni strahovitom hladnoćom. Na nekim je položajima izmjereno minus sedam stupnjeva što loza, naravno, nije mogla podnijeti.

tomac-mraz-3

Pa su mnogi pupovi umrli. Rizling i crni pinot nešto su bolje podnijeli ovaj ledeni udar, jer pupaju kasnije. Kad je riječ o drugim sortama, plešivički vinogradari ove će se godine morati osloniti na rezervne pupove. No, Tomac ne očekuje ni pedeset posto uobičajene berbe.

tomac-mraz-2

Noćašnja i jutrošnja katastrofa na Plešivici, koja je zahvatila sve vinogradare i vinare najvažnije zagrebačke vinske regije, još je jednom pokazala da proizvodnja vina spada medju riskantnije poslove na svijetu.’ Lani su vinari zbog korone ostali bez značajnog dijela tržišta. Ove je godine plešivičke vinare masakriralo ledeno vrijeme. Vinari nisu mogli utjecati ni na jedno ni na drugo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.