Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dostavni servis Deliveroo s velikim je očekivanjima izišao na londonsku burzu i potonuo 31 posto

deliveroo

Izlazak na burzu dostavnog servisa Deliveroo najavljivan je kao najveći IPO u Londonu u zadnjih deset godina. Što je bio znak nekoliko trendova, od nezaustavljivog rasta digitalnog biznisa dostave do novih potencijala koje smo u gig-ekonomiji i raznim dijelovima industrije hrane otkrili u pandemiji. No, neposredno nakon što je su Deliveroove dionice izišle na tržište, vrijednost im je pala 31 posto.

Analitičari pišu da je glavni razlog za ovaj nesigurni početak nesklonost velikih fondova biznis modelu Deliverooa i sličnih servisa, i činjenica da je ovaj servis uoči IPO-a morao gasiti nekoliko velikih skandala koji su izbili zbog loših praksi u odnosu prema radnicima i menadžmentu. Svemu, dodaju, treba pripisati opći trend pada ulagačkog apetita za tehnološke firme.

Prvi dan na burzi Deliveroo je završio sa 26 posto pada. Vrijednost IPO-a procjenjivala se na 2,1 milijardu dolara i sve je trebao biti simbolični, trijumfalni znak novih prilika koje donosi Brexit (privlačenje tehnoloških tvrtki s njujorškog financijskog tržišta na londonsko među ostalim). Ali, eto, nije se dogodilo, barem prvoga dana. Dionice koje su u lockdownu cvjetale polako gube na vrijednosti, posebno dionice lidera u gig-ekonomiji. Nekoliko tisuća dostavljača Deliverooa najavljuje štrajk idućeg tjedna, traže bolje uvjete rada i pošteniju plaću. Nekim ulagačima nije se svidjela ni struktura Deliverooa prema kojoj direktor Will Shu zadržava kontrolu nad odlučivanjem još tri godine. 

Deliveroo je jedan od najjačih svjetskih servisa za dostavu hrane, koji su 2013. u Londonu osnovali Will Shu i  Greg Orlowski.. Deliveroo danas radi u više od 200 ,  gradova, u 14 zemalja svijeta, uključujući Aziju i emirate. Deliveroo je poznat po infrastrukturi, točnije svom dark kitchen modelu, strateški raspoređenim kuhinjama koje pripremaju hranu isključivo za dostavu. U studenom 2017. u Engleskoj su pokrenuli Deliveroo Plus, pretplatni servis koji korisnicima omogućava neograničenu besplatnu dostavu.

Deliveroo radi s nekima od najvećih restoranskih lanaca u Velikoj Britaniji i sa stotinama manjih neovisnih restorana, mnogi od kojih dostavljaju isključivo preko njih. Prije pet godina ušli su u partnerstvo s Heinekenom za dostavu piva i cidera, što je tada bio najveći deal te vrste.  Kompanija do danas nije postala profitabilna, a planove im je poremetila i pandemija, iako su tijekom pandemije očekivali značajan rast, možda i profitabilnost. Za Deliveroo radi nekoliko desetaka tisuća samostalnih dostavljača. Neposredno prije izlaska na burzu, tržišna vrijednost Deliverooa procjenjivala se na 7.6 milijardi funti. Prvoga dana na burzi izgubili su oko dvije milijarde.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.