Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istarski Karbun Gin i Badelov Pelinkovac Orange osvojili zlato na World Spirits Awards 2021.

wsa-zlato

Gin Karbun buzetske destilerije Aura i Badelov Sax Original gin osvojili su zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom ocjenjivanju destilata World Spirits Award 2021.

Hrvatski craft ginovi već nekoliko godina dobivaju vrlo visoke ocjene na utjecajnim natjecanjima, što ukazuje na novi val rasta kvalitete u hrvatskoj industriji žestokih pića. Gin Karbun ime je dobio kao posveta istarskim rudarima, posebno onima sa Ćićarije, a i filtrira se kroz ugljen. Suci World Spirits Awarda opisuju ga kao “lijepu međuigru borovice i aromata, sa zimzelenim i smolastim notama i aromama kumkvata, grejpa, kampfora i nježnog sušenog livadnog bilja, mente, kupine, jagode, korijandera, papra, korijenja, angelike i encijana”. 

Male neovisne destilerije prate i veliki proizvođači. Pa su na istom natjecanju zlato osvojila čak tri Badelova pića. Osim Saxa, to su Pelinkovac Antique i Pelinkovac Orange. Zanimljivo je da su i Karbun i Badelov Sax dobili veću ocjenu od Citrus Gina destilerije Silent Pool, čiji je bazni gin trenutno jedno od najtraženijih žestokih pića na svijetu, dok su Badelovi pelinkovci u kategoriji likera i bittera dobili i veće ocjene.

Pelinkovac Antique opisan je kao piće “intenzivnih biljnih aroma, vrlo esterno,voćno, s notama bobičastog voća, narančine kore, kalamusa, rute, korijena anđelike, vermuta, tonke, kardamoma, zelenih oraha, crnog čaja, metvice i suhog voća, s puno aromatičnih i eteričnih ulja na okusu, džemaste teksture, nježnih limunskih nota, grožđa, drvenih i rakijskih nota, klinčića, cimeta, suptilne gorčine pelina, svježine mente i mentola, svježe koprive, crnog čaja, medene slatkoća, nježne oštrine đumbira, koje asocira na sirup za kašalj, skladno, punog tijela i dugog finiša”.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.