Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto je Francuska kandidirala baguette za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine

baguette

Baguette je pobijedio pariške pocinčane krovove i Biou d´Arbois vinski festival u Juri koji potječe iz srednjovjekovnih vjerskih običaja da bi se s vremenom pretvorio u republikanski praznik. Francuska je za prestižnu UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine odlučila kandidirati dugački uski kruh s hrskavom korom. 

“Nakon četiri godine rada, izuzetno smo ponosni što je Francuska izabrala upravo naš projekt”, rekla je za AFP Dominique Anract, predsjednica Nacionalne konfederacije pekarnica i slastičarnica, “Ovo vrednuje našu struku i privlači mlade da odaberu pekarski i slastičarski poziv, jer u našim je kuhinjama još puno nepopunjenih mjesta.”

Svjetski mediji ovu su odluku dočekali pomalo začuđeno. Ali objašnjenje iz francuskog ministarstva kulture nismo dugo čekali. “Završi li ova nacionalna kandidatura uspjehom pred UNESCO-m, uvrštavanje baguetta na listu omogućih će podizanje svijesti o prehrambenoj praksi koja je dio svakodnevnog života, dijeli je najveći broj ljudi i, zbog toga predstavlja našu kulturnu baštinu, “ tvrdi ministrica Roselyne Bachelot

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je broj pekara u Francuskoj “u stalnom padu, posebno u ruralnim područjima. “Godine 1970. bilo je 55 tisuća zanatskih pekara (jedna na 790 stanovnika) a danas ih je 35 tisuća (jedna na 2000 stanovnika), prodaje se sve više industrijski proizvedenih baguettea”. Baguette, simbol francuske svakodnevnice, pojavio se početkom 20. stoljeća u Parizu. Mijesi se od samo četiri sastojka, brašna, vode, soli, kvasca ili češće kiselog tijesta.

Da bi se natjecao za UNESCO-vu listu,  kandidat prvo mora biti registriran u nacionalnom popisu baštine.U drugom se koraku, Odboru za etnološku i nematerijalnu baštinu (CPEI) mora se objasniti zašto je kandidat prikladan za UNESCO-vu listu. Odbor daje savjetodavno mišljenje. Da bi opravdao prijavu, kandidat mora predstavljati cijelu jednu zajednicu, kao što baguette predstavlja pekare, a pocinčani krovovi krovopokrivače. Ministarstvo kulture kandidata za UNESCO-vu listu moralo je predati do 31. ožujka. Konačna odluka bit će poznata tek u jesen 2022. godine.

Uvrštavanja baguettea na UNESCO-vu listu prije četiri je godine predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Francuska kuhinja kao takva na listi je od 2010. godine. Gastronomski dio UNESCO-ve liste nematerijalne kulturne baštine vječni je izvor zanimljivosti ali prijepora.

Talijanski pizzaiuoli, majstori napoletanske pizze, uvršteni su na listu, kao i medičari sjeverne Hrvatske, mediteranska prehrana, lavaš kruh, korejski kimchi, dolme, arapska i turska kava ili belgijsko pivo i pomfrit. Meksikanci su izborili da se uvrsti cijela njihova tradicionalna kuhinja.

Izuzetno je važno da se gastronomija nalazi na listi svjetske kulturne baštine, ali problem što je teško je egzaktno dokazati zašto bi se nešto trebalo naći na njoj. U idealnom slučaju, UNESCO-ova lista nematerijalne kulturne baštine trebala bi biti izlog tradicija, znanja, kultura i rituala koje treba očuvati za budućnost čovječanstva, bio to tango ili porculan iz Limogesa ili afričko umijeće pričanja viceva.

Ulazak na listu je stvar prestiža, potvrda lokalnog identiteta, ali i unosan komercijalni potez, posebno za turističke zemlje. Zahtjeva je na tisuće a UNESCO svake godine prima 30 do 50 kandidatura. Najčešće presuđuje lobiranje. Samo Kina je podnijela 200.000 zahtjeva.

Najveći UNESCO-ov izazov s ovom listom je izbjeći komercijalizaciju. Kad je 2010. uvrštena francuska gastronomija, mnogi su se pobunili zbog agresivnog lobiranja velikih francuskih chefova.”Francuska je isforsirala status koji inače ne bi dobila i UNESCO ovime riskira da se njegovo ime i lista nematerijalne kulturne baštine iskoriste u marketinške svrhe. Svrha ove liste je obrana tradicije a ne prodaja i privilegiranje komercijalnog projekta na štetu oni koji nemaju etiketu UNESCO-a.” pisalo je u jednoj od žalbi na odluku da se uvrštenjem na listu oda počast specifičnom francuskom odnosu prema svakodnevnom ritualu hrane.

Države puno investiraju u kampanje. Francuske ambasade u više su zemalja organizirale prezentacije klasičnih francuskih ručkova, s potpisima najvećih francuskih chefova, a tadašnji predsjednik Nicolas Sarkozy uvrštenje na listu popratio je službenim priopćenjem o izvrsnosti francuske gastronomije. Sve je na kraju toliko politizirano i eksploatirano da je UNESCO francusku vladu pozvao na red, a kritičari su potpuno odbacili listu komentirajući da se “pretvorila u izbor za Miss Svijeta” i “podjelu medalja od čokolade.”

Čak se i UNESCO ponekad začudi koliki komercijalni učinak ima njegova lista i ambicijama koje potiče. Problem je što nitko ne provjerava kvalitetu hrane koja se prodaje pod UNESCO-vom egidom, pa mjesto na toj ipak važnoj listi često služi za najgore turističke zamke.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.