Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef kuha doma stipendira jednog mladog kuhara ili kuharicu. Evo kako se prijaviti

chef-kuha-doma

Nakon tri velika potresa i milijun dramatičnih vijest koje smo ispratili u pandemijskoj godini, lako smo mogli zaboraviti da je prije točno godinu dana na Facebooku pokrenuta platforma Chef kuha doma. 

Chef kuha doma počeo je kao odgovor hrvatskih chefova na prvi lockdown. Prisiljeni zatvoriti restorane i sjediti doma bez posla, chefovi Marin Rendić, Mate Janković, Pero Savanović, Belizar Miloš, Ante Božikov, Hrvoje Zirojević i drugi počeli su na Facebooku objavljivati video recepte za svoja omiljena jela. Od prvog videa koji je objavio Marin Rendić do danas, chefovi su objavili više od 100 video recepata, stranica ima 115 tisuća followera i milijune pregleda. Platforma je postala toliko popularna da je izgledalo kako će se Chef kuha doma moći pretvoriti u komercijalni projekt s više ekstenzija.

Ali veliki potres na Baniji promijenio im je sudbinu. Istoga dana kad je potres zatresao Petrinju, Sisak i okolicu, mala grupa chefova spremila je osnovne namirnice i otvorila improviziranu kuhinju u food trucku na glavnom petrinjskom trgu.

Iduća dva tjedna ušla su u povijest. Pridružili su im se deseci kuhara, volontera i donatora iz cijele Hrvatske, potpuno privatnom inicijativom chefovi su uspješno organizirali i vodili prehranu cijele jedne regije bez ikakve infrastrukture, sve dok stvari nije preuzela država, ali to je sada druga tema.

Chef kuha doma, koji je s Marinom Medakom činio okosnicu akcije na Baniji, kroz to je iskustvo postao sasvim nova, permanentna organizacija i udruga fokusirana na humanitarne akcije u krizi i na druge oblike aktivizma u mirnijim danima. U ponedjeljak, točno na svoju prvu godišnjicu, Chef kuha doma pokrenuo je novu akciju. 

Stipendiraju jednog mladog kuhara ili kuharicu, koji će provesti godinu dana stažirajući kod Marina Rendića u restoranu Bistro Apetit by Marin Rendić, kod Ante Božikova u kornatskoj Konobi Opat i kod chefa Matije Bregeša u zagrebačkom Baltazaru. Nakon usavršavanja, stipendist može birati u kojem od tri restorana želi ostati raditi. Tijekom stipendije restorani jamče honorar u visini minimalne plaće. Zainteresirani kandidati mogu se prijaviti na 

chefkuhadoma@gmail.com 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.